Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Četiri nove kompanije iz EU dolaze u Srbiju


Postojeći ugovori ne dozvoljavaju javno iznošenje više detalja o dolasku četiri kompanije iz EU, tri iz oblasti auto-industrije i jedne koja se bavi tekstilom, koje će investirati u nove proizvodne pogone u Srbiji.
U septembru će, rečeno je “Blicu” u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), moći da se saopšte detalji, a prva poslovna aktivnost donosilaca kapitala se može očekivati krajem godine.

Prema podacima SIEPA, proteklih godina je isplaćeno ulagačima 224 miliona evra ili u proseku 4.265 evra po novootvorenom radnom mestu. Za inostrane investitore je, osim besplatnog ustupanja zemljišta za gradnju pogona, u 2012. iz budžeta planirano kao podsticaj oko 45 miliona evra i to uglavnom kroz finansiranje zapošljavanja.

Ipak, Srbija je za prvih pet meseci ove godine privukla malo više od 400 miliona evra stranih investicija, što je za oko 25 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je priliv bio 540 miliona. Najmanje povoljna strana ulaganja su ona koja imaju kreditni karakter, a najpoželjnija su ona koja počinju od nule.
 
- Moramo imati na umu da samo jedan deo od ukupne sume inostranih investicija podstiče razvoj, a posebno zapošljavanje. To su u najvećoj meri grinfild investicije, one koje počinju, što bi se reklo, sa gole ledine - kaže dr Miladin Kovačević.

U većem i ubrzanijem privlačenju stranih investitora, ima naravno i problema koje sami sebi pravimo. Dešava se, jedna je od ocena SIEPA, da ministarstva nemaju između sebe dobru komunikaciju, a ima i slučajeva kada se dve opštine ili dva grada otimaju oko istog stranog investitor
a.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....