Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Da li će nova vlada zauzdati dalji rast evra?

Novoformirana vlada Srbije najavila je da će zaustaviti dalji rast evra, a ekonomski stručnjaci navode da Vlada i centralna banka imaju nekoliko instrumenata kojima mogu da utiču na kurs i tako udahnu kiseonik posrnulom dinaru.
novac-dinari
Pre svega, oni ističu da domaća valuta može da se oporavi pomoću oštrijih intervencija NBS i povećanjem referentne stope. Ipak, analitičari upozoravaju da bi ovi potezi mogli da imaju i negativne posledice, uglavnom na privredu.

Nakon što je od ponedeljka srpska valuta izgubila dva dinara vrednosti i sa 116,9 stigla do 118,7 dinara, u danu kada je formirana Vlada Srbije evro je konačno popustio.

Analitičari navode da NBS može, pre svega, da pojača intervencije i sa većim iznosom deviza smiri kurs.

- Intervencije na deviznom međubankarskom tržištu iz deviznih rezervi svakako jesu način da se ojača dinar, ali one nisu velike. Ako bi se jače intervenisalo, kurs bi se stabilizovao samo na nekih šest meseci, a onda ne bi ostalo mnogo novca za crne dane - ističe ekonomista Mlađen Kovačević.

Da na rast vrednosti dinara može da se utiče i povećanjem referentne kamatne stope navodi profesor Ekonomskog fakulteta Boško Živković.

- Povećanje te kamatne stope znatno bi uticalo na pad vrednosti evra, ali bi njeno brzo povećanje imalo štetne posledice na likvidnost privrede - kaže Živković. On dodaje da bi na oporavak dinara najveći uticaj imao dodatni priliv deviza u Srbiju.

- Država ili banke bi mogle da unesu veću količinu deviza u Srbiju, ali problem je što banke čije su matice u zemljama koje su pogođene krizom neće ni unositi ni iznositi veću količinu devize. Drugi način unosa deviza su doznake, za šta treba malo više vremena, a i one su opale, što je posledica finansijske nestabilnosti - kaže Živković.

Ekonomista Ivan Nikolić smatra da može da se očekuje da će se dinar stabilizovati ako se realizuju najavljena zaduživanja.

- Ako Vlada obezbedi novac za pokrivanje budžetske rupe, to će delovati i na jačanje dinara. Očekujem da za nekoliko meseci dođe do takvog kretanja kursa. Pitanje je šta će biti sa kursom u sledećoj godini, a to će zavisiti najviše od ministra finansija, ali i od nove guvernerke - kaže Nikolić.

Ekonomista Zoran Popov ocenjuje da intervencije NBS nemaju velikog uticaja na kurs i da su male šanse da dinar značajnije ojača.

- Realni cilj koji bi Vlada mogla da zacrta je da sačuva stabilnost trenutne vrednosti dinara. I to će biti težak poduhvat, ali znatno jačanje dinara jednostavno ne može da se sprovede - rekao je Popov i dodao da kurs ne može da se održava samo deviznim rezervama, već i novim ekonomskim merama.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου