Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Energija vetra veliki potencijal Srbije


Vojvodina ima veliki potencijal i dobre lokacije za korišćenje vetra, rekao Mark Krendal, predsednik američke kompanije "Kontinental vind partners", koja će u narednim godinama investirati u razvoj vetroparka u Kovinu.
vetrenjace1
Predsednik američke kompanije "Kontinental vind partners", koja planira da u naredne četiri godine investira u razvoj vetroparka "Čibuk" u Kovinu, Mark Krendal, izjavio je da Vojvodina ima dobre lokacije i veliki potencijal za korišćenje vetra kao neiscrpnog izvora energije.
"Prva faza izgradnje bi trebalo da počne sredinom iduće godine i trebalo bi da do kraja 2014. godine bude izgrađeno prvih 60 vetroturbina" , rekao je Krendal novinarima na festivalu "Egzit" i istakao da je Srbija pogodna za izgradnju vetroparka, imajući u vidu da je područje vetrovito.
Krendal je rekao i da kompanija tri godine posluje u Srbiji i prikuplja dozvole za izgradnju i nada se da će sa novom vladom Srbije i ministrom energetike imati dobru saradnju.
Prema njegovim rečima, vetroturbini neće biti postavljeni u naseljenim mestima, već na područjima gde nema građevina, ni drveća, imajući u vidu da su, između ostalog, u obavezi da prate migracije ptica pri izgradnji vetroparka.
"Stanovništvo u Srbiji prihvata ideju izgradnje vetroparka, koja doprinosi energetskoj sigurnosti zemlje, omogućava smanjenje uvoza struje, a ujedno otvara prostor za razvoj investicija i unapređenje lokalne infrastrukture i nova radna mesta tokom izgradnje", rekao je Krendal i dodao da kompanija kupuje zemljište, ali da dozvoljava seljacima da ga trajno obrađuju.
Krendal je istakao i da kompanija "Kontinental vind partners" i "Egzit" sarađuju na promociji energije vetra i potencijalu koji Vojvodina ima za investicije u zelenu ekonomiju.
Na Petrovaradinskoj tvrđavi postavljene su makete vetrenjača visine tri metra, a posetiocima Festivala podeljene su lepeze i kape sa vetrenjačama koje treba na simboličan način da ukažu na snagu vetra.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....