Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Grčke akcije se sunovratile uoči revizije EU i MMF-a


Akcije su na berzi u Atini danas oslabile za čak 7,10 odsto, pri čemu su najviše pale akcije banaka, uoči ključne revizije Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o tempu sprovođenja reformi, kao i zbog sve intenzivnijih strahovanja da je Španija na putu da zatraži pomoć od evrozone.
Indeks bankarskog sektora se sunovratio za 9,82 odsto, pri čemu su najviše pale akcije najvećih banaka u Grčkoj, "Nešenel benk" za 11,29 odsto, "Alfa banke" za 9,17 odsto, "Eurobanke" za 10,91 odsto, a "Pireus" banke za 9,59 odsto, prenela je agencija AFP.

"Eurobank" je ranije najavila da će njena matična kompanija sa sedištem u Cirihu, EFG, prebaciti 44 odsto od svog 45-odstotnog udela u toj grčkoj banci članovima porodice Latsis, osnivačima grupacije.

Revizori iz EU, MMF-a i Evropske centralne banke, odnosno "trojke" grčkih kreditora, sutra dolaze u Atinu da bi od vlade dobili odgovore na pitanja kako planira da ubrza sprovođenje posustalih strukturnih reformi.

Od izveštaja "trojke" zavisi da li će Grčka do septembra dobiti novu tranšu pomoći od 31,5 milijardi evra, kako je planirano u skladu sa programom međunarodne pomoći toj zemlji.

MMF podržao Grčku uoči sutrašnje revizije
MMF je podržao danas Grčku uoči sutrašnje revizije te institucije i Evropske unije, za proveru napretka zvanične Atine u primeni mera propisanih međunarodnim paketom pomoći za tu zemlju.

MMF-a je saopštio da podržava Grčku u prevazilaženju ekonomskih problema i da će misija tog fonda sutra početi pregovore sa vlastima te zemlje za ubrzanje primene posustalog ekonomskog programa, koji ima finansijsku podršku MMF-a, prenela je agencija AFP.

MMF je, kako je navedeno, ovim saopštenjem za štampu odgovario na pitanja nekih medija, nakon što je nemački magazin "Špigl" objavio da Grčka zaostaje u primeni plana za smanjenje budžetskog deficita i da traži dodatno vreme za ispunjavanje uslova pod kojima je od MMF-a i EU dobila 130 milijardi evra vredan paket pomoći.

"Špigl" je dodao da će Grčkoj, međutim, biti potrebno dodatnih 50 milijardi evra, pri čemu, ni Nemačka, ni MMF nisu spremni da odobre ta sredstva.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες