Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ko stoji iza kupovine dnevnog lista „Politika”?


50 odsto udela u toj kompaniji kupila je od nemačke grupacije VAC firma „Ist medija grup” registrovana u Moskvi.
politika-zgrada
Stoprocentni vlasnik moskovske „Ist medija grupe” koja je, kako je danas objavljeno, preuzela 50 odsto vrednosti preduzeća „Politika novine i magazini” od bečkog „Ost holdinga”, jeAleksandar Trbović. Generalni direktor kompanije je Uroš Stefanović, piše u registracionoj bazi Poreske službe Moskve.
Vest je obelodanila Srpska napredna stranka, ocenjujući da je skandalozno što je prodaja 50 odsto vlasništva obavljena „preko noći” i netransparentno.
SNS optužuje Demokratsku stranku da stoji iza odluke o prodaji udela VAC-a i da time narušava medijsku slobodu.
Povodom vesti oglasio se i UNS koji traži od još aktuelnog premijera Mirka Cvetkovića, ministra kulture Predraga Markovića i zamenika premijera Ivice Dačića da obaveste javnosti o okolnostima ove „skandalozne transakcije”.
UNS navodi da je, prema njihovim saznanjima, Miroslav Bogićević, jedan od finansijera DS, povezan sa „Ist medija grup” i da je mesecima nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu "Politike".
Novi vlasnik polovine „Politike” nije poznat srpskoj javnosti, a na ruskim biznis sajtovima navedeno je da je „Ist medija grup” osnovana 29. januara ove godine sa sedištem u ulici Arhangelski pereulok broj 9 u Moskvi i da je vlasnik Uroš Stefanović.
Vlasnik preostalih 50 odsto vlasništva beogradskog dnevnika ostala je „Politika - Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost”.
Podsećanja radi, nemački VAC je početkom aprila ponudio državi da otkupi njenih 50 odsto vlasništva u „Politici” za 4,7 miliona evra i preuzimanje „određenih obaveza”, ne precizirajući kojih.
VAC je još pre dve godine najavio povlačenje iz Jugoistočne Evrope, a već su prodali svoje kompanije u Makedoniji i Bugarskoj.
SNS u saopštenju navodi da je „skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji 'Politika' preko noći, bez ičijeg znanja, netransparentno, promenila vlasnika”.
Ta stranka je uz saopštenje redakcijama dostavila i kopiju izveštaja Agencije za privredne registre o novoj vlasničkoj strukturi novinske kuće „Politika a.d.”, u kome je navedeno da se u Registar privrednih subjekata registruje promena podataka kuće „Politika”.
Prema tom rešenju, izbrisano je poslovno ime „OST HOLDING GMBH”, a upisano je „OOO East Media Group”, čija je adresa u Moskvi i navodi se da je njen udeo 50 odsto.
„SNS pita da li iza te zakulisne radnje stoje Miroslav Bogićević i Dušan Petrović ili možda Božidar Đelić, kao i da li DS misli da sve novine u Srbiji, poput 'Blica', treba da budu njeno partijsko glasilo”, piše u saopštenju naprednjaka.
Prema SNS, u pitanju je „još jedan pokušaj DS da uguši medijsku slobodu u Srbiji”.
Uz napomenu da je stanje u medijima već katastrofalno, što blokira napore Srbije da se približi EU, SNS je zatražila od nadležnih državnih organa da po hitnom postupku saopšte ko stoji iza moskovske kompanije „OOO East Media Group” i kako je „u gluvo doba noći, krajnje perfidno, izvršena promena vlasništva 'Politike', novinske kuće u kojoj država ima 50 odsto udela”.
Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je zaprepašćeno saznanjem da je dnevni list „Politika” „krišom i preko noći promenio vlasnika”.
Kako se navodi u saopštenju, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu „Politike” od pedeset posto prodat je „iza leđa javnosti do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović”.
UNS podseća da je „Politika” važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu tako što je zadržala polovinu vlasništva i „zlatnu akciju” u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.
UNS traži da Cvetković, Marković i Dačić hitno odgovore da li su utvrdili ko je konačni vlasnik Ist media grupe i odakle potiče novac za ovu kupovinu.
UNS takođe pita šta je sa pravom preče kupovine koje je država imala preko Politike AD, da li je Miroslav Bogićević povezan sa Ist media grupom i da li Komisija za zaštitu konkurencije zna ko je pravi vlasnik Ist media grupe.
U saopštenju UNS se postavljaju i pitanja kojom brzinom je antimonopolska komisija izdala rešenje kojim je odobrena kupovina, da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala, ko je dao bankarsku garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena "Politika", kao i da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra.
„Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla? Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika "Politike" u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen? Da li je tačno da je advokatica Ist media grupe bivša zamenica direktora APR”, glase dalje pitanja UNS-a koje na kraju pita čemu tolika žurba i tajnost.
„UNS upozorava i staru i novu vlast u Srbiji da sve okolnosti prodaje "Politike" moraju biti do kraja javne budući da je reč o važnom javnom dobru koje pripada građanima, tradiciji i kulturi srpskog naroda. UNS podseća novu vlast da se koalicionim sporazumom obavezala da će „u potpunosti obezbediti javnost i transparentnost vlasničke strukture u medijima"“, navedeno je u saopštenju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...