Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Mlekara Subotica – prva sa dozvolom za izvoz u EU

SUBOTICA - Mlekara Subotica, prva i jedina mlekara u Srbiji sa dozvolom za izvoz proizvoda na tržište Evropske unije, mesečno na tržište Austrije i Slovenije plasira 50 tona proizvoda - jogurta, sira i kajmaka, rečeno je prilikom današnjeg obilaska ove fabrike u Subotici, upriličenog za novinare domaćih medijskih kuća.

Kako je istakao direktor Mlekare Subotica Milan Grujić, proizvodi ove kompanije mogu se naći i na policama u Beču, Amsterdamu, Parizu i ostalim evropskim prestonicama.

„Čast nam je što su se naši proizvodi našli rame uz rame sa vodećim svetskim brendovima“, naglasio je on, dodajući da pored izvozne dozvole za EU, Mlekara Subotica ispunjava i druge visoke standarde, kao što su: ISO 9001, HAČP, BRC, Halal, ISO 14001 i IFS.

“Najbitniji parametri za dobijanje kvalitetnog finalnog proizvoda podvrgnuti su brojnim internim kontrolama i praćenju standarda, kao odgovarajućim regulativama EU” - rekao je Grujić.

Kako je rekao, dobijanju izvozničkog broja i navedenih međunarodnih sertifikata doprinela su velika ulaganja u proteklih pet godina.

“Investirano je u modernizaciju proizvodnih pogona, sirovinsku bazu i kvalitet sirovog mleka, automatizaciju proizvodnih linija, rashladne uređaje za trgovinske lance. Rezultat svih ulaganja je iznad svega poboljšan kvalitet mleka, a samim tim i mlečnih proizvoda koji se prodaju u zemlji i inostranstvu” - rekao je Grujić.

On je ocenio da je dobijanjem ISO, BRC, IFS i HAČP sertifikata Mlekara Subotica postala ravnopravni konkurent najpoznatijim svetskim proizvođačima mlečnih proizvoda, te da ne postoji razlika u kvalitetu proizvoda koji se distribuiraju na tržištu Srbije i EU.

Mlekara Subotica posluje u sklopu “Denjub fuds grupe” (DFG), kojom upravlja Investicioni fond “Salford”.

Kako je istakla direktorka DFG Svetlana Glumac, ovaj fond je od momenta privatizacije do danas u modernizaciju mlečnih kompanija u svom sastavu uložio oko 200 miliona evra.

„Denjub fuds grupa je veoma ponosna na rezultate koji su postignuti u poslovanju Mlekare Subotica. Ova kompanije je dokaz da su se investicije koje je DFG uložio od dolaska na srpsko tržište isplatile. Posebno smo ponosni što je jedna naša kompanija prva u zemlji dobila dozvolu za izvoz i što naši proizvodi danas mogu da se kupe u svim većim gradovima širom Evropske unije” - rekla je Svetlana Glumac.

Ona je naglasila da su u narednom periodu planirana dodatna ulaganja u proizvodne procese, kao i modernizaciju poslovanja kompanije “koja je postala uzor svim ostalim na tržištu“.

“Dobijanje dozvole za izvoz u zemlje EU je proces koji traje veoma dugo i na čijem putu svaka kompanija mora da prođe kroz brojne interne i eksterne kontrole, da se u poslovanju pridržava svih evropskih regulativa i da u proizvodnji primenjuje sve neophodne standarde” - naglasila je.

Kako je rečeno, Mlekara Subotica planira ove godine da otkupi 60 miliona litara sirovog mleka, odnosno 5 miliona mesečno.

Nedavno je ova kompanija podigla otkupne cene mleka i do 1,60 dinara po litru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου