Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Olimpska rivijera – dostojna bogova

Olimpska rivijera je mesto pod moćnim Olimpom u regiji Pieria, između Atine i Soluna. Istovremeno, to je jedna od najvažnijih oblasti za rekreaciju u Grčkoj.


Olympic beach (Foto:  cod_gabriel / Flickr.com)
Olympic beach (Foto: cod_gabriel / Flickr.com)




Zbog „strateškog“ položaja, čiste vode i živopisnih pejzaža, ovaj kraj postaje sve popularniji za turiste, a naročito ga vole porodice s decom.

Uz to, ovaj kraj daleko je jeftiniji od ostrvske Grčke, pa godi svima sa manjim budžetom.

Klima je jednolična gotovo u celoj zemlji – leta su veoma topla, a ponekad duvaju svežiji vetrovi. Mnogo sunčanih dana i mala količina padavina garantuju da ćete imati odličan odmor.

Plaže


Olympic beach (Foto:  cod_gabriel / Flickr.com)
Olympic beach (Foto: cod_gabriel / Flickr.com)



Većina plaža u ovoj oblasti je peskovita i izuzetno uredna. Njihova ukupna dužina iznosi nešto više od 70 km, a najpopularnija, Olympic beach osvaja redovno evropsku Plavu zastavicu.

Široke plaže odlične su za sunčanje i celodnevno plivanje, a sigurno će vam se dopasti i restorani koji se nalaze duž obala.

Paralija


Paraia (Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com)
Paraia (Foto: Tilemahos Efthimiadis / Flickr.com)



Paralija privlači mnoge turiste, a Srbi je posećuju gotovo tradicionalno. Takođe, u njoj postoji mala luka sa usidrenim jahtama i brodićima. Planina Olimp koja stoji u njenom zaleđu ima prijatnu mikroklimu sa minimalnim padavinama i konstantnom temperaturom vazduha, zbog čega odgovara osobama s alergijama i astmom.

Paralija Katerini (što znači plaža Katerini) je popularna plaža koja se nalazi na oko 70 kilometara južno od Soluna u Pieriji. Grad Katerini je na osam kilometara od odmarališta i nema plažu.

Stalnih stanovnika ima svega oko 1.500, ali se leti populacija udvostručuje. Cene su razumne za prosečno letovanje, a moguće je naći i jeftine i skupe hotele. Odmaralište je puno prodavnica, pekara, restorana brze hrane, taverni, kafića i diskoteka.

Na svakih 15 minuta možete „uhvatiti“ fijaker do Katerinija, a možete rentirati i automobil ili motor. U odmaralištu se takođe nalazi staza za karting.

Plaža je dobila Plavu zastavu i dugačka je tri kilometra. Voda je prilično plitka, pa je idealna za porodice sa malom decom.

Aktivni odmor




Kombinacija planine i mora nudi širok spektar aktivnosti napolju, poput pešačenja, planinarenja, paraglajdinga i slično. Naravno, vodeni sportovi se podrazumevaju, a pronaćete i terene za fudbal, košarku ili rukomet.

Noćni život u Leptokariji


Leptokaria (Foto:  Goran Necin / Flickr.com)
Leptokaria (Foto: Goran Necin / Flickr.com)



U neimenovanoj prestonici Katerini koja je popularna zbog noćnog života i mogućnosti za kupovinu, noćni život gasi se tek u ranim jutarnjim časovima.

Ovde ćete pronaći mnogo pabova, barova, diskoteka i uopšte mesta na kojima se možete dobro zabaviti.

Ako volite mirniji provod, možete da posetite brojne muzičke i pozorišne priredbe koje se održavaju tokom eta na mestu drevnog pozorišta posvećenog bogu Dioniziju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες