Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Rubini: Sledi globalna "savršena oluja"

Ekonomista Nurijel Rubini i dalje stoji iza procene da će naredne godine svet zahvatiti "savršena oluja". Privrede širom sveta će ili da uspore ili potpuno da stanu, dok geopolitički rizici i dalje rastu, a dužnička kriza u evrozoni se produbljuje.

To su pogoršanje dužničke krize u Evropi, povećanja poreza i smanjenje potrošnje u SAD-u, što bi moglo da odvede najveću svetsku ekonomiju u recesiju, oštro usporavanje rasta kineske privrede, dalje usporavanje tržišta i vojni sukob s Iranom.
"Naredne godine će limenka biti prevelika da bi je samo šutnuli nogom niz put ... a onda sledi globalna 'savršena oluja', rekao je Rubini.
Rubinijeva mračna prognoza 2013. godine nije nova, no dobija na težini jer usporavanje rasta najvećih ekonomija i evropska dužnička kriza izazivaju turbulencije na finansijskim tržištima.
Rubini ove godine očekuje stagnaciju cena američkih akcija, dok bi naredne godine mogle oštro da padnu, a Fed neće moći puno da učini da bi to zaustavio.
"Moglo bi da dođe do blagog uspona cena akcija ove godine, jer bi ulagače moglo da ohrabri dalje kvantitativno popuštanje monetarne politike Feda, međutim, ukolio privreda slabi, to će da pritisne zarade kompanija ka dole", rekao je Rubini.
Rubini smatra da bi Fed mogao biti prisiljen na nekonvencionalne opcije u vođenju monetarne politike, s' obzirom da podsticajni efekti talasa kvantitativnog popuštanja, štampanja novca kako bi se kupovale državne obveznice, vremenom jenjavaju.
Nekonvencionalne politike, prema Rubiniju, mogu da uključuju:
"Ciljanje prinosa na 10-godišnje američke obveznice na 1 posto, vođenje politike kreditnog popuštanja pre nego kvantitativnog, ciljanje nominalnog BDP-a, ciljanje nivoa cena i puno drugih stvari koje su više ezoterične. Na kraju, ako sve pođe po zlu, oni bi (Fed) čak mogao da kupuje akcije ", zaključio je Rubini.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...