Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Stopama Grčke i španske banke


Nemački parlament je velikom većinom odobrio evropski paket pomoći u iznosu do 100 milijardi evra za posrnuli španski bankarski sektor.
spanija-banka
Za usvajanje tog paketa glasalo je 473 poslanika donjeg doma nemačkog parlamenta Bundestaga, dok je njih 97 glasalo "protiv", uz 13 "uzdržanih".
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je ukazao da je taj paket od ključne važnosti za očuvanje stabilnosti unutar 17-članog bloka.
To je bio deseti put da se Nemačka izjašnjava o krizi evrozone od njenog izbijanja pre oko dve i po godine.
Poslanici su se vratili sa letnjeg odmora radi održavanja vanredne sednice, budući da Španiji u petak ističe rok, kada bi na sastanku ministara finansija evrozone trebalo da konačno bude potpisan sporazum o pomoći.
Španija se nada da će prvu ratu pomoći, u iznosu od 30 milijardi evra, dobiti do kraja jula, pa je zauzvrat pristala na širok spektar reformi bankarskog sektora i na nadzor inspektora iz Evropske unije (EU).
U uvodnom obraćanju parlamentu, ministar Šojble je rekao "kako je danas reč o pružanju preko potrebnog vremena Španiji za rešavanje njenih bankarskih problema".
"U ovoj vanrednoj situaciji, pomažemo španskoj državi da se izbori sa prevelikom nervozom na finansijskim tržištima i zato dajemo naš doprinos zarad ukupne finansijske stabilnosti evrozone", rekao je Šojble

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου