Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η ξηρασία έπληξε τη Σερβία


sΑυτό το καλοκαίρι θα παραμείνει στη μνήμη μας για τους καύσονες και τις θερμοκρασίες που κυμαίνονταν, επί μέρες, γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου. Η ζημίες τις οποίες θα υποστεί ο γεωργικός τομέας της χώρας εκτιμούνται σε ποσό του ενός δισεκατομμύριου ευρώ. Φαίνεται ότι η ξηρασία έπληξε φέτος τρεις ηπείρους, στη Ρωσία και στην Ουκρανία η παραγωγή δημητριακών θα σημειώσει πτώση, και, επίσης, σε 26 πολιτείες των ΗΠΑ κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής. Αναλυτικότερα για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Tamara Prodanović
Η κατάσταση των αγρών στη Σερβία είναι ιδιαίτερα δυσμενής, και το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών, που προβλέπεται, θα προξενήσει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στη γεωργία μας. Οι στρεμματικές αποδόσεις του αραβάσιτου σε ορισμένες περιοχές της σερβικής βόρειας επαρχίας της Βοεβόδινας μειώθηκαν κατά 70 τοις εκατό, και η παραγωγή σόγιας μειώθηκε κατά 80 τοις εκατό. Ίδια κατάσταση επικρατεί και με το σιτάρι, το ζαχαρότευτλο, τα φρούτα και τα λαχανικά. Και στη Δυτική Σερβία η ξηρασία προξένησε ζημίες στον αραβόσιτο και στη σόγια. Επίσης και στα νότια διαμερίσματα της Σερβίας η παραγωγή σίτου, φρούτων και λαχανικών μειώθηκε κατά 50 τοις εκατό – ιδιαίτερα μεγάλες ζημίες προξενήθηκαν στην πατάτα, στα φασόλια και στα φρούτα όπως τα βερύκοκα και τα ροδάκινα. Εξαιτίας της εφετινής ξηρασίας μπορούμε να αναμένουμε και λιγότερες ποσότητες ζωοτροφών στη χώρα, πράγμα που θα προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του κρέατος και του γάλακτος.
Και το Κράτος της Σερβίας ανάγγειλε τη λήψη ορισμένων μέτρων, που θα βοηθήσουν ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες της ξηρασιάς. Για φέτος προβλέπεται ύδρευση πρόσθετων 63 χιλιάδων εκταρίων αγρών, με τελικό σκοπό να υδρευθούν, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, συνολικά 1,1 εκατομμύριο καλλιεργήσιμων γεών στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου