Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Пут као предизборни адут


Према подацима „Путева Србије” – грађено 9,3 километра годишње
Србија има укупно 610 километра аутопутева на којима наплаћује путарину, што је дупло мање него у суседној Хрватској. Политичари су нам претходних деценија много пута обећавали да ћемо се „ускоро” возити модерним путевима од Хоргоша до границе са Македонијом или Бугарском и да ћемо се аутопутем спуштати до јужног Јадрана. Претходна влада нам је на почетку свог мандата гарантовала да ће Коридор 10 бити готов ове године. Нова влада нам, пак, поручује да се стрпимо до 2014, али да ћемо до краја њеног мандата сигурно имати завршене аутопутеве ма не само од Мађарске до Бугарске и Македоније, већ и од Београда до Чачка.
Чињеница је, ипак, да је у нашој земљи, према подацима „Путева Србије” од 2000. године до данас изграђено свега око 112 километара аутопута пуног профила, што значи да смо годишње градили 9,3 километра. Истина, за то време изграђено је и 154 километра што полуаутопута, што једне траке аутопута кроз Војводину.
Зашто овако мало и споро градимо?
–Зато што је то пре свега политичко питање. Ми се никада нисмо озбиљно посветили овом послу, док је у Хрватској изградња аутопутева био државни интерес од кога се није одустајало ни по коју цену. Коридор 10 јесте у једном тренутку постављен као приоритет, али смо се лоше организовали – одговара Махмуд Бушатлија, консултант за инвестиције.
– Овај посао мора да се води са једног места. Ако је министар за саобраћајМилутин Мркоњић задужен за изградњу Коридора 10, мора да има буџет за то, а не да му други удељују паре. Јер министарства финансија и НИП-а, из којих се финансира, имају неке друге приоритет и онда се испостави да нема пара за пројектовање и експропријацију. То све одлаже радове, па оно што треба да градимо две године ми градимо четири. Зато је нужна висока професионализација и деполитизација планирања, пројектовања и финансирања – додаје Бушатлија.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 26августа. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните ОВДЕ.
Маријана Авакумовић
објављено: 26.08.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες