Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Νέα ανακάλυψη στην αυλή του μοναστηριού Στουντένιτσα


sΣτην αυλή του μοναστηριού Στουντένιτσα, το οποίο κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα, χτίστηκε από τον Στέφαν Νέμανια, ιδρυτή του σερβικού μεσαιωνικού κράτους, ανακαλύφθηκαν άλλες δύο εκκλησίες, πράγμα που ρίχνει νέο φως στην ιστορία αυτού του διάσημου μοναστηρίου.
Η Στουντένιτσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μοναστήρια της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται κοντά στη σερβική πόλη του Κράλιεβο. Σύμφωνα με τα λόγια του αρχαιολόγου Μάρκο Πόποβιτς, εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για την Προστασία των Πολιτιστικών Μνημείων, ανακάλυψαν τα ερείπια δύο ναών από τον 13ο αιώνα, στην αυλή του υπέροχου κτιρίου του εν λόγω ιερού ναού.
Όπως δήλωσε για το Ραδιοσταθμό μας ο Πόποβιτς είπε, είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι δύο εκκλησίες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα υπέστησαν ζημιές κατά τα τέλη του 14ου αιώνα και πως είχαν καεί, ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν και τίποτα σε αυτό το σημείο ποτέ δεν χτίστηκε. Τα ερείπια των δύο εκκλησιών βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της μονής, και τα κομμάτια της κεραμικής που βρέθηκαν εκεί, θα μεταφερθούν στο Βελιγράδι για την εξέταση, πρόσθεσε ο αρχαιολόγος Πόποβιτς. Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε ότι, χάρη σε μια τριετής αρχαιολογική έρευνα, αφαιρείται οριστικά το δίλημμα αν ο προμαχώνας γύρω από το μοναστήρι Στουντένιτσα χτίστηκε της εποχή του Στέφαν Νέμανια, ή και νωρίτερα. Τα αρχαιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν με βεβαιότητα, ότι ο προμαχώνας χτίστηκε ταυτόχρονα με την εκκλησία, και αυτό σημαίνει ότι ο Στέφαν Νέμανια σχεδιάστηκε τη Στουντένιτσα ως ένα οχυρωμένο μοναστήρι, εξήγησε ο Μάρκο Πόποβιτς. Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε ότι σε αυτή την περίοδο της ιστορίας, κατασκευή μιας οχυρωμένη μονής δεν ήταν συνηθισμένη, και ότι μόνο στα τέλη του 15ου αιώνα, λόγω του κινδύνου από τους Τούρκους, κτίστηκαν τείχη γύρω στην Ραβάνιτσα, τη Μανασσή και άλλες εκκλησίες. Ακριβώς για το λόγο αυτό, επιστήμονες πρέπει τώρα να απαντήσουν στο ερώτημα, τι έχει αναγκάσει τον μεγάλο Σέρβο ηγεμόνα Στέφαν Νεμάνια, τον κύριο κληροδότημα του, να περιβάλλει από τείχη, που παριστάνουν ένα πραγματικό οχυρό.
Το μοναστήρι Στουντένιτσα είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Αγίας Θεοτόκου, και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη συλλογή των τοιχογραφιών από τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Συνεπώς, το 1986 προστέθηκε στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η αρχαιολογική έρευνα στο μοναστήρι Στουντένιτσα έχει αρχίσει στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, και όπως είπε ο Πόποβιτς, θα έπρεπε να ολοκληρωθεί κατά το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...