Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ξένες επενδύσεις για ανάπτυξη


dΗ Σερβία εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για ξένες επενδύσεις, όχι μόνο για χώρες από τη τριγύρω περιοχή, αλλά και από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Οι λόγοι για αυτό οι εργοδότες βρίσκουν σε φθηνότερο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, καθώς και στο γεγονός ότι η Σερβία είναι μέλος της CEFTA, καθώς και ότι έχει συνάψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Ρωσία. Νέα εργοστάσια τραβάνε και νέες θέσεις εργασίας, και έτσι ξένες επενδύσεις θεωρούνται σανίδα σωτηρίας για την οικονομία. Τα Διεθνές Οικονομικά χρονικά γράφει η Tamara Prodanovic.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα για την πιστοποίηση των δήμων της Εθνικής Συμμαχίας για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, η Σερβία έχει 21 δήμους με ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, πράγμα που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα των δύο δισ. ευρώ επενδύσεων. Το πιστοποιητικό NALED για ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ένα έγγραφο το οποίο έγινε το πρώτο μήνυμα στους επενδυτές ότι ο δήμος στον οποίο έρχονται, έχει τις συνθήκες λειτουργίας που είναι σε συνάφεια με τα πρότυπα της ΕΕ. Η εταιρεία Bosch είναι παρούσα εδώ και χρόνια στη Σερβία και έχει μια θετική εμπειρία, πργάγμα που επηρέασε να πάρει την απόφαση για επέκταση της παραγωγικής ικανότητας και επένδυση ύψους 71 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή την επένδυση η Bosch κατατάσσεται ανάμεσα στους πέντε μεγαλύτερους γερμανικούς επενδυτές στη χώρα. Στο χωριό Pećinci στη Βοϊβοντίνα, θα παράγονται εξαρτήματα υψηλής ποιότητας, και το εργοστάσιο πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσθετη αναζήτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.
Εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνηση και της εταιρείας Gorenje από τη Σλοβενία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής κλιματισκτικών στο Βάλιεβο. Οι Σλοβένοι θα επενδύσουν 20 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου έκτασης των 30.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν σε ενάμιση χρόνο, πράγμα που θα συμβάλλει να διπλασιάσει η ετήσια παραγωγή. Μετά από δύο χρόνια και πολίτες της κωμόπολης Irig είναι τυχεροί, επειδή η ελβετική εταιρεία Koton mediks αγόρασε τη γη στην βιομηχανική ζώνη, όπου θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή των σερβιέτων. Η αυστριακή εταιρεία Ajmaks, η οποία ασχολείται με την κατασκευή χώρου γραφείων, επιχειρηματικών πάρκων και κέντρων υλικοτεχνικής στήριξης, ενδιαφέρεται να επενδύσει στη Stara Pazova. Από τη Γαλλία στο Smederevo έρχεται η εταιρεία κλωστοϋφαντουργιας Margot Fontaine. Επίσης, η γερμανική Dajhman, ο μεγαλύτερος πωλητής των υποδημάτων στην Ευρώπη, θα ανοίξει άλλα δύο καταστήματα στη Σερβία, στο Βελιγράδι και το Κρούσεβατς, και μέχρι τώρα, ανά όλη τη χώρα έχουν πολλά υποκαταστήματά τους. Για μακροπρόθεσμη επιχειρηματική-τεχνική συνεργασία με την Trajal Corporation από το Κρούσεβατς είναι έτοιμος γίγαντας από τη Λευκορωσία Belšin από το Μινσκ.
Η Σερβία δεν είναι ενδιαφέρουσα μόνο για ευρωπαίους επενδυτές. Ο εκσυγχρονισμός της μονάδας ηλεκροπαραγωγής Kostolac θα συνεχίσει να υλοποιείται με χρηματοδότηση των κινεζικών δανείων. Το επόμενο στάδιο προβλέπει την επένδυση των περίπου 100 εκατομμυρίων δολάριων για να αυξηθεί η παραγωγή άνθρακα στο ορυχείο Drmno έως δώδεκα εκατομμύρια τόνους ετησίως. Κατασκευάζεται και άλλο ένα θερμικό μπλοκ, αξίας 570 εκατομμυρίων δολάριων. Ο Καναδάς προανάγειλε επίσης νέες επενδύσεις και το άνοιγμα του περιφερειακού γραφείου της εταιρείας Lavalin. Ο Καναδάς το έτος 2000 με τη Σερβία ξεκίνησε από το μηδέν, και σήμερα λειτουργεί με 500 εκατ. δολάρια επενδύσεις, με την προοπτική μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια να αυξήσει το εν λόγω ποσό τρεις φορές. Ηγέτες της Lavalin υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό του χυτηρίου χαλκού στο Bor, καθώς και για κατασκευή εργοστάσιου θειικού οξέος αξίας περίπου 220 εκατομμύριων δολάριων. Επιπλέον, μια άλλη καναδική εταιρία Magna internešnl έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με το δήμο Odžaci, στο οποίο θα βρίσκεται εργοστάσιο για την παραγωγή καθισμάτων αυτοκινήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...