Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Na Tari vatra se ne smanjuje, na Suvoboru se ponovo razbuktao požar


Razbuktalu Taru čeka dramatična noć. Na zapadnim obronicima ove planine i dalje besni požar koji se širi prema hidroakumulaciji Zaovine. Počinje evakuacija stanovništva iz sela Oštrelj na Mokroj Gori, izjavio je večeras zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić. Na padinama Suvobora večeras se ponovo razbuktao požar.
- Počinjemo evakuaciju i na terenu su pored vatrogasaca i pripadnici žandarmerije - kazao je Babić agenciji Beta.

On je rekao da je teško precizno reći kolika je površina požara koji je zahvatio Taru, kao i da će spasilačke ekipe učiniti sve da stanovništvo bude na sigurnom.

Stihija koja je tutnjala zapadnim obroncima na granici prema BiH, usled jakog vetra, rasplamsala se na nekoliko strana. Požar je zahvatio i padine prema Mokroj Gori i pojas prema hidroakumulaciji Zaovine.

Zlatan Jovanović, predsednik opštine Bajina Bašta, procenjuje da je plamen progutao najmanje hiljadu hektara Tare, područja uglavnom pod gustom borovom šumom.

- U toku je odbrana zaseoka Tripkovići, Kostići i Rujevica, a nastupanje vatre pokušavamo da sprečimo krčenjem šume nedaleko od kuća u ovim naseljima. Vatrena linija u dužini od četiri do pet kilometara napreduje prema Zaovinama.
Trenutno ne postoji mogućnost da se dejstvuje po žarištima. Vatrogasci, policija, vojska, meštani, formirali su front na kome će tokom noći braniti predeo oko jezera, - kaže za “Blic” Jovanović.

Tokom noći na Taru je pristigao odred Žandarmerije i jedinice Vojske Srbije iz Valjeva i Kraljeva. Na rasplamsalu planinu vodu su tokom dana posipala dva aviona, ali ni pomoć iz vazduha nije uspela doprinela obuzavanju nezapamćene nepogode.

Protiv branilaca Tare urotio se i jak vetar, a ni prognoze meteorologa ne idu na ruku braniocima ove planine jer nema nagoveštaja da će uskoro pasti preko potrebna kiša.


Ponovo se razbuktao požar kod Gornje Gorevnice na Suvoboru
U Gornjoj Gorevnici na padinama Suvobora požar se ponovo večeras razgoreo u zaseoku Mandići i postoji velika mogućnost da zahvati seosko groblje, kazao je Tanjugu komandant Kriznog štaba Sektora za vanredne situacije u Čačku Vojislav Ilić.

- Zbog izuzetno jakog vetra koji duva i raznosi požar, teško je locirati na koje strane se požar širi, a još veći problem predstavlja to što u Gornjoj Gorevnici nema struje, jer su nastali određeni kvarovi na električnoj mreži usled prethodnog požara - rekao je Ilić.

Ilić je istakao da ni vatrogasci, a ni meštani upravo zbog toga ne mogu da uključe pumpe za vodu i pomognu u gašenju požara.

Ugrožene su kuće koje se nalaze u blizini groblja u zaseoku Mandići na lokalitetu Gornje Gorevnice.

Prema njegovim rečima, požar se ponovo razgoreo i u Jezdini, a obavešten je i o novom požaru u Preljini.

- Sve vatrogasne ekipe su na terenu, bore se protiv vatrene stihije, ali vetar predstavlja najveći problem i onemogućava lokalizovanje požara - kazao je Ilić.

Oko 14 sati požar kod Čačka je bio lokalizovan.

Ruski avion "berijev 200", nosivosti 12 tona vode, juče je stigao u Niš i već je angažovan na terenu. Kako je premijer Dačić rekao ranije, dogovoreno je da avion ostane do sredine oktobra, odnosno do kraja letnje sezone. U Srbiji je na gašenju požara angažovan i ruski helikopter "kamov K-32", takođe  stacioniran u Nišu, a Vlada Srbije će od Moskve zatražiti da ruski helikopter produži boravak na niškom aerodromu do 1. oktobra.
Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da požari bukte i u okolini Zaječara, gde će, takođe, biti upućen jedan od aviona da pomogne u lokalizaciji.

Štab za vanredne situacije Zaječara proglasio je vanrednu situaciju zbog velikog požara na Vrškoj čuki, pa su za gašenje požara na raspolaganju sva komunalna preduzeća i službe.

Predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Dragan Dončevski je rekao da su i građani uključeni u gašenje vatre.


Miokovcima se proširila jedna linija vatre, ali je pod kontrolom, a uKoviljači se vatra širi u dva pravca i ubrzano je gase vatrogasci koji su pristigli i iz Kragujevca, Smedereva i drugih mesta.

U požaru na površini od oko 600 hektara povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće, jedna je oštećena, a požar gasi ukupno 550 profesionalaca, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Vatra na Kopaoniku pod kontrolom, vetar stvara probleme

Požar u podnožju Kopaonika je pod kontrolom, a vatrogasci se bore da vetar ne razbukta vatru i raširi je na delove koji nisu bili zahvaćeni požarom, izjavio je večeras komandant kruševačke vatrogasno-spasilačke jedinice Vladica Stanković.

- Vetar koji je počeo da duva stvara probleme, jer može da odnese iskre na delove koji nisu bili zahvaćeni požarom. Borimo se, imamo dovoljno ljudi i tehnike i očekujem da će požar ostati pod kontrolom - rekao je Stanković.

On je naveo da vatrogascima veliku pomoć pružaju meštani, kojih je na terenu trenutno više od 50 i koji su na raspolaganje stavili svu svoju mehanizaciju.

Požar je u podnožju Kopaonika, na području naselja Grabovnica u opštini Brus, izbio u četvrtak ujutru, gasilo ga je više od 150 ljudi, kako vatrogasaca iz Kruševca i Brusa, tako i njihovih kolega iz Vojvodine, pripadnika policije, radnika preduzeća Srbijašume, meštana, kao i helikopter Vojske Srbije, koji je imao nekoliko preleta.

Požarom je bilo zahvaćeno više od 200 hektara četinarske i borove šume i niskog rastinja, a kuće i stanovništvo nisu bili ugroženi. 
Dva velika požara na području opštine Prokuplje
Na područiju opštine Prokuplje danas su izbila dva velika požara, svi vatrogasci su na licu mesta i pokušavaju da lokalizuju vatrenu stihiju koja se širi, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije Topličkog okruga Srđan Mitrović.

Mitrović je rekao Tanjugu da se radi o požarima na otvorenom prostoru u Žitorađi i prokupačkom selu Gornja trnava, i da su sve vatrogasno spasilačke jedinice na terenu, a u gašenju im pomažu i meštani.

- Požar gase samo pripadnici vatrogasno spasilačke jedinice sa područija Topličkog okruga, jer su vatrogasci iz Niša angažovani na gašenju drugih požara - kazao je Mitrović.

On je naglasio da se gusti dim spušta do prvih seoskih kuća, a da se vatrogasci bore da vatra ne zahvati kuće i seoske objekte.

Požar koji je jutros izbio u atru sela Muzaće, opština Blace, ugašen je brzom intervencijom lokalne vatrogasno spasilačke jedinice, a sagorela je suva trava i nisko rastinje.

Požar u kuršumlijskom naselju Donja Mikuljana
U kuršumlijskom naselju Donja Mikuljana danas je izbio požar, koji je zahvatio nisko rastinje i nekoliko hektara šume, a vatrogasci se uspešno bore na njegovom lokalizaciji, rečeno je Tanjugu u vatrogasno spasilačkoj službi u Kuršumliji.

Dežurni dispečer vatrogasno spasilacke službe kazao je da se vatra pojavila u blizini Crkve Sveti Vrači, i istakao da crkva nije ugrožena, a gori nekoliko hektara trave i niskog rastinja, kao i hrastova šuma.

Požar je izbio u blizini nekoliko dalekovoda, a gust crni dim spušta se do prvih kuća obližnjeg naselja Pantiće, čiji meštani pomašu u gašenju vatre.

Na licu mesta nalaze se i pripadnici policijske stanice Kuršumlije, koji pomažu u gašenju vatre zajedno s vatrogascima, koji nastavljaju borbu s vatrenom stihijom koja se širi.

Požar na administrativnoj liniji Srbije i Kosova
U selima Borovac i Merdare, na administrativnoj liniji Srbije i Kosova, večeras je izbio požar koji je zahvatio šumu i nisko rastinje.

- Vatra se proširila sa kosovske strane, a zbog mraka, nemoguće je proceniti koliku je površinu zahvatio - kazao je agenciji Beta predsednik Mesne zajednice Merdare Časlav Milošević.

U toku je intervenicja vatrogašaca iz Kuršumlije, meštana i pripadnika  žandarmerije. Milošević kaže da se požar veoma brzo širi i da gotovo svi meštani ta dva sela učestvuju u gašenju požara.

Da bi sprečili vatru, meštani su primorani da pređu administrativnu granicu, na stranu Kosova, sa naprtnjačama na leđima da gase požar, kako ne bi se približio seoskim kućama.

- Zbog mraka ne možemo da procenimo razmere ovog požara. Linija vatre široka je više od 700 metara i neprestano se širi i napreduje ka našim selima. Zato smo morali da uđemo na teritoriju Kosova da bi pokušali da sprečimo širenje požara - kazao je Milošević.

On je dodao da niko još ne zna da li se požar gasi i na kosovskoj strani.

- Požar se približio na nekoliko stotina metara od punktova policije na administrativnom prelazu Merdare, a iz šume se izdiže veliki plamen - kazao je Milošević.

Večeras je i u selu Mačkovac, nedaleko od Kuršumlije, izgorelo oko pet hektara livada, pašnjaka i jedan deo izdanaka hrasta i cera.

Bilo je ugroženo i jedno seosko domaćinstvo, ali su brzom intervenicom zaposlenih u Srbijašumama, vatrogasca i meštana, sprečene veće posledice.

Požar u Mačkovcu je izbio u popodnevnim satima a lokalizovan je večeras. Koordinator protivpožarne zaštite u Srbijašumama Bogdan Ivić, kaže da će vatrogasci i zaposleni u tom preduzeću noćas dežurati u tom selu, da bi sprečili eventualno rasplamsavanje požara.

Sleteo još jedan ruski avion za gašenje požara
Na aerodrom u Nišu danas je sleteo još jedan ruski avion za gašenje požara u Srbiji, tipa "Iljušin 76", nosivosti 42 tone vode.
Premijer Ivica Dačić je rekao Tanjugu da je dolazak još jednog aviona dogovorio s ministrom za vanredne situacije Rusije Vladimirom Pučkovim.
"Iljušin 76", koga zovu "vodeni bombarder", bio je prvi put u Srbiji u leto 2007. godine i stacioniran, takođe, na niškom aerodromu "Konstantin Veliki", odakle je veoma uspešno pomagao u gašenju požara u našoj zemlji.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες