Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Бабић: Пожари локализовани, штета око 50 милиона евра


Само у јулу и августу било је 6.000 пожара на отвореном простору. Најтежа ситуација била је на Тари (Фото Танјуг)
БЕОГРАД – Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Ђорђе Бабић изјавио је данас да су сви пожари који су у Србији избили током јула и августа локализовани, а да прелиминарне процене показују да је досадашња штета око 50 милиона евра.
Гостујући на ТВ Б92, он је рекао да се тренутно ради на „догашивању” пожара, али да и даље постоји опасност пошто се до 15. септембра не очекују падавине.
„Временске прилике не иду на руку, очекивали смо већу количину падавина, али тога није било па очекујемо да ће се услов за пожаре наставити и до 15. септембра”, казао је Бабић за ТВ Б92, додајући да ће ватрогасци свакодневно контролисати терен.
Он је навео да дневно у Србији буде око 200 пожара, а да је од почетка године било 18.115 пожара на отвореном, као и шумских пожара, те да је изгорело око 20.000 хектара шуме.
„Само у јулу и августу имали смо 6.000 пожара на отвореном простору и просечно је дневно било ангажовано 700 ватрогасаца са 240 возила”, казао је Бабић додајући да без помоћи руских ваздухоплова пожари не би могли да буду угашени.
Најављујући данашњу седницу Републичког штаба за ванредне ситуације, он је навео да ће једна од тачака бити извештај о заштити од пожара на отвореном и шумских позара у јулу и августу, као и о томе како да се заштита подигне на виши ниво, шта је предузето на том плану...
Како је навео, један од проблема у Србији је и недовољна опремљеност возилима, као и недостатак ваздухоплова.
На седници ће, како је казао, бити размотрено и то да ли се може у наредном периоду припремити план за ремонтовање постојећих ваздухоплова којима располажу Министарства одбране и унутрашњих послова.
Како је казао, сектор за ванредне ситуације предузима све неопходне мере и током 2012. године поднето је 750 пријава против људи који су палили отпад и изазвали пожаре на отвореном простору.
Танјуг
објављено: 07.09.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες