Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Beogradska berza: Novi istorijski minimum Komercijalne banke


Nešto veći nego proteklih dana, promet na berzi u Beogradu bio je u većoj meri posledica jednokratnih transakcija na tržištu. Ukupna realizacija u trgovanju akcijama iznosila je 79,1 milion dinara, dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex 15 neznatno pao ispod nivoa od 431 poen.
komercijalna-banka4
Najprometnija hartija na tržištu bila je novosadska punionica vode Minakva (BBMN) koja je zabeležila promet od 56,5 miliona idnara uz rast cene od 2,4 odsto na 6.500 dinara. Danas je ukupno isprometovano skoro šest odsto akcija ove kompanije u verovatno jednom od poslednjih koraka ka krajnjoj konsolidaciji vlasništva. Od uobičajeno likvidnih hartija najprometniji je bio NIS (NIIS) koji je zabeležio realizaciju od 5,5 miliona dinara po prosečnoj ceni od 621 dinar. Energoprojekt holding (ENHL) je blago porastao na 504 dinara uz promet od tri miliona dinara, dok je sa realizacijom od pola miliona dinara bečejski Sojaprotein (SJPT) oštro pao na 419 dinara uz minus od 4,1 odsto. Imlek (IMLK) je skočio dodatnih 1,1 dsto na 2.932 dinara uz promet od 2,4 miliona dinara, dok je požarevački konditor Bambi-Banat (BMBI) skočio 2,5 odsto na 23.000 dinara. Na ovom nivou realizovana je još jedna blok transakcija, ovaj put u obimu od 13,1 odsto akcija. Solidan promet od dva miliona dinara zabeležila je i aleksandrovačka Vino Župa (VINZ) na ceni od 8.000 uz veliku nezadovoljenu tražnju na ovom nivou.
Od bankarskih akcija najveći promet zabeležila je Komercijalna banka (KMBN) koja se spuštala na novi istorijski minimum od 900 dinara da bi trgovanje okončala na nepromenjenoj ceni od 910 dinara. Ukupan promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 2,7 miliona dinara. Niška AIK banka (AIKB) je registrovala promet od 0,4 miliona dinara uz pad od 0,7 odsto na 1.360 dinara.
Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 7,1 hiljadu evra, a većina serija je ostvarila lagani rast cene odnosno pad prinosa.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου