Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Πώς ζουν οι Σέρβοι στη Νότιο Αφρική


pΜετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το έτος 1952 οι Σέρβοι μετανάστες ίδρυσαν, στην πόλη Johanezburg, της Νοτίου Αφρικής, την εκκλησιαστική-σχολική κοινότητα «Ο Άγιος Σάββας». Παραπάνω από 20 χρόνια αργότερα, δηλ. το 1978, οι εκεί Σέρβοι αγόρασαν ένα κτήμα στο Johanezburg και έχτισαν την ορθόδοξη εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Θωμά, και έτσι χαράχθηκαν τα θεμέλια για ύπαρξη μιας ενορίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μακρινή αυτή αφρικανική χώρα. Σύμφωνα με τα λόγια του αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα, σήμερα αυτή την εκκλησία επισκέπτονται τακτικά 300 έως 400 Σέρβοι, και τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και σε Θείες Λειτουργίες συσπειρώνονται παραπάνω από χίλιοι Σέρβοι αυτής της πόλης και της τριγύρω περιοχής.
Στη συνέχεια, ο πατήρ Παντελεήμων ανέφερε, σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, την αφομοίωση των εκεί Σέρβων, η οποία δεν απειλεί μόνο τους Σέρβους που ζουν στη Νότιο Αφρική, αλλά και στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. «Δεν υπάρχουν αρκετοί σερβικοί σύνδεσμοι, αρκετά σχολεία στη σερβική γλώσσα και αρκετά σερβικά λαογραφικά συγκροτήματα, για να δημιουργηθεί μια σταθερή σερβική κοινότητα εδώ στη Νότιο Αφρική, η οποία θα βασίζεται πάνω στην ορθόδοξη πίστη. Εάν υπάρχει ισχυρή και ακλόνητη πίστη ανάμεσα σε ανθρώπους, τότε θα υπάρχουν όλα τα άλλα, και σύνδεσμοι και λαογραφικά συγκροτήματα και σχολεία, τα οποία θα κρατήσουν τους ανθρώπους μαζί»,- λέει ο πατέρας Παντελεήμων, και καταλήγει ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί πάντα άγρυπνη η εθνική συνείδηση και η ταυτότητα των Σέρβων στη Διασπορά, και να διευρύνονται και παραπέρα οι γνώσεις για τον σερβικό πολιτισμό, τις αρετές και τις ηθικές αξίες των Σέρβων, επειδή στο Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχουν πολλοί Σέρβοι που γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για την πατρίδα τους, και αυτό πρέπει να αλλάξει, με ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες των εκπροσώπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...