Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Опет субвенционисани стамбени кредити


Ребалансом буџета предвиђено још 500 милиона динара за куповину квадрата по повољнијим условима
Јефтинији зајмови – брже до крова над главом (Фото А. Васиљевић)
Са додатних 500 милиона динара, предвиђених ребалансом буџета за ову годину, биће настављен програм субвенционисаних стамбених кредита, кажу у Министарству привреде и финансија. Купци станова, који уз помоћ државе планирају да дођу до крова над главом, захтеве за зајмове моћиће највероватније да поднесу од следећег месеца, јер би до тада ребаланс требало да ступи на снагу.
За субвенционисану куповину станова у новоградњи овогодишњим буџетом најпре је опредељено 1,2 милијарде динара. Тај износ је због великог интересовања грађана, првенствено у београдском  насељу „Степа Степановић” „појачан” са додатних 500 милиона динара. Упркос томе, паре су потрошене већ током јула када је обустављен пријем нових захтева.
Великој заинтересованости грађана кумовали су лабавији услови при одобравању дотираних стамбених позајмица за које држава даје бескаматни кредит од 20 одсто вредности стана који се отплаћује у последњих пет година.  
Услови за одобравање субвенционисаних стамбених кредита остају исти. Обавезно учешће купца је пет одсто. За ову врсту зајма могу да конкуришу грађани чији је месечни приход до 150.000 динара, док старосне границе више нема. Камата је ограничена на максималних 4,5 одсто плус шестомесечни еурибор.
У сету пореских измена, омогућено је да грађани, који су дошли у ситуацију да не могу више да плаћају рату за кредит, по важећим прописима, приликом отписа дуга, морају држави да плате порез. Та неправда је новим пореским изменама укинута.
– У пракси је то значило да онај ко је практично остао без свега, држави мора и да плати порез. Дешавало се да грађани, због немогућности да плаћају кредит, продају стан како би измирили своје обавезе према банци. Међутим, некретнине су сада јефтиније, па грађани врло често нису могли стан да продају по цени за коју су га купили, већ знатно јефтиније. Ту разлику им је банка отписивала. Међутим, важећи порески прописи су управо ту разлику третирали као приход и на то се плаћао порез. Сада је та обавеза укинута.
Порез на капиталну добит убудуће неће плаћати продавац стана, уколико је некретнина била његово власништво минимум десет година. Ово је предвиђено изменама закона о порезу на доходак грађана. До сада је порез на капиталну добит износио десет одсто, а предложеним изменама закона, стопа је подигнута на 15 процената. Дакле, они који продају некретнину, а нису власници дуже од десет година мораће да одреше кесу.
Ребалансом буџета, међутим, нису опредељена додатна средства за субвенционисане кредите за енергетску ефикасност кућа и станова, с обзиром на то да на разделу ниједног министарства нису експлицитно наведена. Једино код Министарства енергетике стоји износ од 10 милиона евра кредита Немачке развојне банке за енергетску ефикасност.
Овогодишњих 300 милиона динара намењених за куповину и постављање изолације, столарије, енергетски ефикасних пећи и котлова, коришћење грејне опреме веће енергетске ефикасности (топлотне пумпе), као и за куповину и уградњу опреме за сагоревање биомасе и друге опреме којом се унапређује енергетска ефикасност – планули су за две недеље. Уколико желе да „утопле” своје домове грађанима су на располагању само комерцијални кредити.
М. Авакумовић
објављено: 18.09.2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου