Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Грчка на путу да постигне споразум са ММФ-ом



АТИНА –Грчки министар финансија Јанис Стурнарас се нада да ће данас са међународним кредиторима завршити преговоре о новим мерама штедње, изјавио је један извор из његовог министарства.
„Постоји велика могућност да план буде завршен данас”, рекао је тај извор за АФП.
Преговори око најновијих мера, које ће ступити на снагу 2013. и 2014. године, требало би да данас буду настављени између Стурнараса и представника такозване „тројке” - Европске уније, Европске централне банке (ЕЦБ) и Међународног монетарног фонда (ММФ).
У сваком случају, „тројка” би већ сутра требало да напусти Атину.
ЕУ и ММФ су обебедили највећи део средстава у оквиру програма помоћи Грчкој. Међутим, та земља није успела у потпуности да спроведе реформе, а ММФ сада жели да за пружање новог пакета помоћи Грчка додатно смањи плате у јавном сектору.
Завршетком преговора о додатним мерама штедње биће одблокирано 31,5 милијарди евра из спасилачког програма.
Грчка је, међутим, према речима неименованог извора, одбила да прихвати захтев ММФ-а за смањење плата, што се ипак није одразило на наставак преговора.
„Преговори су достигли такав ниво да се искрено надамо повољном исходу”, додао је извор.
Постизање било каквог споразума би, такође, „наредне недеље морало да буде стављено на гласање у парламенту”, у исто време када се одржава састанак министара финансија еврозоне, на ком ће бити донета коначна одлука о исплати наредне транше помоћи Грчкој.
Те мере, које обухватају даље реформе пензионог система, подстакле су опште незадовољство грађана, у земљи која се већ пету годину налази у рецесији.
Највећи грчки синдикати су за 26. септембар заказали генерални штрајк.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....