Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Живановић ослобођен оптужби за паљење амбасаде


Запаљена амбасада САД у Београду фебруара 2008. године
БЕОГРАД– Виши суд у Београду ослободио је данас Милана Живановића (24) оптужби за паљење Амбасаде САД у Београду 21. фебруара 2008. године, после митинга „Косово је Србија”, због недостатка доказа, али га је осудио на годину дана затвора због крађе кожне јакне и рукавица службеника Амбасаде САД.
Судија Милан Лондровић је рекао, образлажући пресуду, да није било доказа да је Живановић, сам или у групи, запалио Америчку амбасаду и да га зато суд ослобађа оптужби.
Живановић, који је студент треће године Економског факултета, према речима судије, крив је што је 21. фебруара 2008. године, заједно са више НН лица, између 18 сати и 20 сати, после митинга „Косово је Србија” дошао до зграде амбасаде у којој је избио пожар и украо кожну јакну и рукавица службеника Амбасаде САД Бранислава Лукића.
Суд је приликом одмеравања казне имао у виду да Живановић није раније осуђиван и да му је била смањена урачунљивост, али не битно, навео је судија.
Живановић је осуђен за кривично дело тешка крађа за које је запрећена казна од једне до осам година затвора.
Живановић, као и Више тужилаштво у Београду, имају право да уложе жалбу Апелационом суду на ову пресуду у року од 15 дана, по пријему писаног отправка пресуде.
У Вишем тужилаштву у Београду Танјугу је речено да ће сигурно уложити жалбу на ову пресуду у законском року.
Живановићев бранилац Бане Јанез рекао је да је задовољан пресудом, али да ће се накнадно консултовати са својим брањеником да ли ће се жалити на осуђујући део пресуде.
Танјуг
објављено: 20.09.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...