Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Λιτότητα και υπομονή


pssΠρόσφατα, δηλαδή κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης στη Βουλή της Σερβίας για σειρά μέτρων, τα οποία πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση της Σερβίας, με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών της Πολιτείας και τη μείωση του δημόσιου χρέους, από τους διπλωματικούς κύκλους των Βρυξελλών έφθασε η είδηση ότι το Βελιγράδι μπορεί να ελπίζει στην απόκτηση της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωσης μόλις στα τέλη του προσεχούς έτους. Σχεδόν ταυτόχρονα στην Πρίστινα ανακοινώθηκε ότι ο Ramuš Haradinaj είναι και πάλι υποψήφιος για πρωθυπουργό του Κοσόβου. Γράφει ο Petar B. Popović.
Φυσικά, οι απόψεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στη Σερβία σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης της Σερβίας για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα διαφέρουν εκ διαμέτρου, όμως, η πλειονότητα των οικονομολόγων εκφράζει τη γνώμη ότι αυτά τα μέτρα, παρότι δεν είναι ιδανικά, αποτελούν τη μοναδική δυνατή λύση για το ξεπέρασμα της κρίσης. Αν συνοψίσουμε αυτά τα μέτρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά σηνεπάγονται μόνο ένα πράγμα – λιτότητα και τίποτα άλλο παρά μόνο λιτότητα, με την αναπόφευκτη διαπίστωση ότι η Σερβία είχε να αντιμετωπίσει και χειρότερους καιρούς.
«Η Σερβία μπορεί να υπολογίσει σε απόκτηση της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το νωρίτερο προς τα τέλη του προσεχούς έτους, μετά τις εκλογές στη Γερμανία»,- ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Παρότι το τελικό κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειώσει ως τώρα η Σερβία στο δρόμο της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης δεν είναι ακόμα έτοιμο, ένα είναι σίγουρο, δηλ. ότι στο ίδιο κείμενο θα εμφανιστούν και ορισμένες κριτικές στάσεις, και ότι το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, όπως το αναμένει η Σερβία,δεν πρόκειται να δοθεί η σύσταση για το πράσινο φως στη χώρα μας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, ανώτατοι Σέρβοι επίσημοι παράγοντες ελπίζουν ότι θα λάβουν ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες ως τον Ιούνιο του 2013, με τη διαπίστωση πως η τωρινή Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει στην πράξη όλα εκείνα γύρω από τα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα, όμως, με την παρατήρηση ότι έτσι θα γίνει μόνο εφόσον αυτές οι λύσεις είναι σε συνάφεια με τις ρυθμίσεις του Συντάγματος της Σερβίας και με τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1244 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ‘Οπως και να έχουν τα πράγματα, ενώπιον της Σερβίας δε βρίσκεται λαμπρό μέλλον ούτε σχετικά μ’αυτό το ζήτημα, και θα λέγαμε ότι όπως για τα οικονομικά ισχύει μόνο η λέξη ‘λιτότητα!’, έτσι και όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει μόνο η λέξη ‘υπομονή!’.
Μετά από την πιο πρόσφατη δημοσιοποίηση, εκ μέρους των παραγόντων της Εισαγγελίας Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, της κατάθεσης του κατοχυρωμένου μάρτυρα για τη μεσολάβησή του στην εξώρρυξη και την πώληση ανθρωπίνων οργάνων των απαχθέντων Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο, από την Πρίστινα μας έφθασε άλλη μία είδηση – σοκ, δηλαδή ότι ο Ramuš Haradinaj είναι και πάλι υποψήφιος για πρωθυπουργό του Κοσόβου! Πρόκειται για είδηση η οπόια κόβει την ανάσα σε κάθε ομαλό άνθρωπο, επειδή ο Χαραντινάι είναι άνθρωπος εναντίον του οποίου τα διεθνή δικαστήρια διεξήγαγαν συνολικά τρεις δίκες. Υπενθυμίζουμε, ότι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους στην αίθουσα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να απαγγελθεί καταδίκη σε βάρος του Χαραντινάι για τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σέρβων. Επίσης, ο ίδιος δικάστηκε και ενώπιον του Διεθνούς δικαστηρίου της Πρίστινας για τα ίδια εγκλήματα, και οι παράγοντες της αποστολής Unmik τον βάρυναν και για μεσολάβηση στο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Και αν σκεφτούμε, μόνο, ότι ο Χαραντινάι, που συμμετείχε προσωπικά σ’αυτά τα φρικαλέα εγκλήματα, θα μπορούσε, ίσως, να γίνει πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αδύνατον! Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλη ντροπή αν οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας το αποδεχόταν. Αίσχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Μαρίγια Μιλόσεβιτς, κόρη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μίλησε σε μια μεγάλη συνέντευξη για τις λεπτομέρειες της τελευταίας συνομιλίας με τον πατέρα της

  Είπατε κάποτε, το 2001 για την ακρίβεια, ότι κάποιος έδινε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Χάγη ο πατέρας σα...