Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Δωρεά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σερβικά Πανεπιστήμια



f«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επενδύσει το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση 27 πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη Σερβία, πράγμα με το οποίο θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε τα Πανεπιστήμια να αποκτήσουν τον καθοριστικής σημασίας ρόλο στην παραπέρα οικονομική ανάπτυξη του κράτους»,- τονίστηκε κατά τη διάρκεια επίσημης παρουσίασης αυτού του προγράμματος στην έδρα της Πρυτανίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Ακολουθεί ανταπόκριση του Τζούρο Μαλομπάμπιτς.
Η δωρεά προορίζεται για τα κρατικά πανεπιστήμια στο Νόβι Παζάρ, στη Νίση, στο Νόβισαντ, στο Βελιγράδι και στο Κραγκούεβατς, για την ανακαίνιση διαφόρων γραφείων, τάξεων για διδασκαλία, ακροατηρίων και εργαστηρίων, καθώς και για αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο Σέρβος υπουργός Παιδείας, κ. Žarko Obradović, τόνισε ότι η Σερβία διαθέτει ανίσχυρη οικονομία και ότι η ίδια δε διαθέτει αρκετά χρηματικά μέσα για τον τομέα της Παιδείας, και, επίσης, ανέφερε ότι κάθε είδους βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. «Ο τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί μεγάλο δυναμικό της χώρας μας για το μέλλον, και, επίσης, μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας»,- είπε ο κ. Obradović
Ο προϊστάμενος της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, κ. Vensan Dežer, εξήγησε ότι το πρόγραμμα με τίτλο «Προώθηση της υποδομής των πανεπιστημίων στη Σερβία - το EU HETIP» υλοποιείται από τα χρηματικά μέσα των προενταξιακών Ταμείων IPA, που προορίζονται για τη Σερβία. «Αυτή η δωρεά θα βοηθήσει σημαντικά στους παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας Σερβίας στις προσπάθειές τους για την παραπέρα προώθηση του επιστημονικού δυναμικού τους και για την παραπέρα ανάπτυξη των τεχνικών καινοτομιών και διερευνήσεων. Όλα αυτά θα έπρεπε να οδηγήσουν στην παραπέρα οικονομική πρόοδο της χώρας»,- κατέληξε ο κ. Dežer.
Οι φοιτητές και οι καθηγητές θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις ανακαινισμένες αίθουσες και το νέο εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους του 2013. Επίσης, χάρη στη δωρεά από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να ανακαινιστεί και ο βοτανικός κήπος «Jevremovac», που ανήκει στη Βιολογική Σχολή του Βελιγραδίου, και προβλέπεται να γίνει ανακαίνιση των γραφείων και των τάξεων της Γεωργικής Πανεπιστημιακής Σχολής, ανακαίνιση του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Σχολής Φυσικών και Μαθηματικών Σπουδών, στο Νόβισαντ, η οικοδόμηση του κέντρου θέρμανσης στο Πανεπιστήμιο Μηχανοκατασκευών στο Kraljevο, ανακαίνιση του κτιρίου της Πρυτανείας Βελιγραδίου, και άλλα πολλά. Τέλος, στην ίδια συνάντηση ειπώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει ως τώρα για την ανακαίνιση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη Σερβία το ποσό των 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου