Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Камере ће откривати нерегистрована возила


За првих осам месеци ове године саобраћајна полиција је евидентирала 4.086 нерегистрованих возила у главном граду
Саобраћајна полиција би ускоро у главном граду требало да постави камере, које ће снимати регистарске ознаке и детектовати нерегистрована возила, сазнаје „Политика”.
Како за наш лист објашњава Драган Богосавац, начелник саобраћајне полиције ПУ Београд, циљ пројекта је да се смањи број директног контакта полиције са грађанима, а да се санкционишу прекршиоци прописа.
– Пројекат је завршен и остало је да се идеја материјално реализује. Само једном траком значајне саобраћајнице у центру града, у саобраћајном шпицу, за сат времена прође хиљаду возила, а за један дан и до 10.000 возила. Кад поставимо камеру за очитавање регистарских таблица и увежемо је са системом, који ће да покаже да ли је регистарска налепница истекла, она може да преконтролише свих 10.000 возила. За првих осам месеци ове године саобраћајна полиција је евидентирала 4.086 нерегистрованих возила у главном граду – објашњава Богосавац.
Наш саговорник каже да се систем увођења камера које региструју саобраћајне прекршаје показао као врло користан јер је дошло до великог смањења броја прекршаја. У Београду возаче контролише 14 фиксних камера саобраћајне полиције, од чега четири камере региструју вожњу жутом траком, пет – пролазак возила на црвено светло на семафору и пет камера очитава прекорачење брзине.
За годину дана од када је систем камера уведен, број прекршаја вожње жутом траком смањен је за више од четири пута, број пролазака возила на црвено светло на семафору смањен је за више од дупло, док је преполовљен број прекршаја прекорачења дозвољене брзине.
– Камере су дале резултате. Уочени проблеми које смо имали решени су или сведени на много мању меру. Камере су постављене са јасним циљем – да возачи престану са праве прекршаје. Док нисмо поставили камере за жуту траку имали смо ситуацију да 30 полицајаца ради у јутарњем и поподневном шпицу на „чувању жуте траке”. На Бранковом мосту је то радним данима немогуће постићи. Камере су решиле проблем и број прекршаја вожње жутом траком за годину дана смањиле за 8.000. Камере за регистровање проласка на црвено светло и прекорачење брзине постављене су на позицијама где смо проценили да возаче понесе брзина, где пролазе на црвено светло и угрожавају безбедност пешака. На тим местима сада нема инцидентних ситуација ни саобраћајних незгода – тврди Богосавац.
Због тога, каже наш саговорник, систем камера треба даље развијати.
– Идеја саобраћајне полиције је да се постави још камера за детектовање проласка на црвено на светло на семафору. У неком каснијем периоду било би добро поставити и камере које би регистровале велике транспорте, затим оне које би детектовале превоз опасних материја, које се превозе по одређеним законским прописима. На овај начин бисмо комуникацију грађана и полиције у том смислу свели на најмању могућу меру, а грађани би били на добитку. Камере би решавале одређене проблеме за које није неопходно присуство полицајца на улици, а са друге стране већи број полицајаца био би оперативан и на услузи грађанима у решавању проблема проточности саобраћаја, бржег изласка на лице места у случају саобраћајних незгода, неутралисања квара возила, застоја на мосту…– оцењује Богосавац.
Данијела Вукосављевић
-----------------------------------------------------------
Највише погинулих у приградским насељима
Највећи број тешких саобраћајних несрећа са погинулима, у главном граду, дешава се у приградским насељима. Драган Богосавац каже да је од 80 погинулих у саобраћајним несрећама за првих осам месеци ове године, 55 особа погинуло у приградским општинама и периферним београдским насељима.
– Генерално, број саобраћајних несрећа у првих осам месеци у главном граду се у односу на исти период прошле године смањио за 11,5 одсто. Смањио се и број погинулих особа. Прошле године за првих осам месеци у несрећама је погинуло 88 особа, а у истом периоду ове године 80. Истовремено, за три одсто је повећан број незгода са страдалима, односно погинулима и теже и лакше повређенима. За 15 одсто је смањен број незгода са материјалном штетом – каже Богосавац.
 -----------------------------------------------------------
Камере у зони школа
Ђаци укао учесници у саобраћају су за саобраћајну полицију, каже Драган Богосавац, „приоритет приоритета”. Због тога се безбедности најмлађих учесника у саобраћају сваке године посвећује посебна пажња, са идејом да сваки од њих безбедно стигне и врати се из школе. Томе би требало да допринесе и постављање камера саобраћајне полиције у зони школа за детектовање проласка на цревно светло на семафору и за прекорачење брзине.
– То нам је идеја и жеља. Прошле године је осморо деце повређено у зони школе, једно је задобило тешке телесне повреде, а седморо је лакше повређено. У току ове године једно дете је лакше повређено у зони школе. Ипак, њихова безбедност се не мери статистиком јер је и даље велики број инцидентног понашања возача у зони школа, у смислу пребрзе вожње, паркирања у зони школе на пешачком прелазу. Можда је једино решење да поред сваке школе буде или полицајац или камера – сматра Богосавац.
објављено: 24.09.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες