Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακαίνιση του του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου



Πρόσφατα άρχισαν τα έργα ανακαίνισης του συμπλέγματος του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, κοντά στη σερβική πόλη Λέσκοβατς, που κτίστηκε τον 16ο αιώνα πάνω στα θεμέλια ενός προγενέστερου μοναστηριού. Για το θέμα αυτό γράφει η δημοσιογράφος Σούζανα Μίτιτς.
jΗ αναγραφή που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του μοναστηριού λέει ότι κτήτορες του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ήταν ο Ανδρόνικος Καντακουζηνός και οι αδελφοί του, το έτος 1517. Αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι το εν λόγω μοναστήρι κτίστηκε πάνω στα θεμέλια ενός παλιότερου μοναστηριού, και, επίσης, η παράδοση λέει ότι οι Σέρβοι μαχητές κοινώνησαν ακριβώς στο προγενέστερο μοναστήρι που υπήρχε κάποτε σ’αυτόν τον τόπο, δηλαδή κοντά στη σημερινή πόλη Λέσκοβατς, της Νότιας Σερβίας, καθώς πήγαιναν στη θρυλική Μάχη του Κοσσυφοπεδίου, εναντίον των Τούρκων.
Ο πατέρας Ιοαννίκιος λέει ότι το μεγαλύτερο θησαυρό αυτού του μοναστηριού αποτελούν οι τοιχογραφίες του και οι εικόνες. Η εικονογραφία είναι από το έτος 1524, και την έκανε ο Βούλγαρις εικονογράφος Πέτρος από τη Σόφια. Επίσης, το έτος 1902 με την ανακαίνιση και τη συντήρηση των εικόνων αυτού του μοναστηριού ασχολήθηκαν ο Ιάκωβος και ο γιος του Τζόρτζε, εικονογράφοι από τα Βελέσια. Αυτή η εκκλησία είχε εικόνες και στην εξωτερική πλευρά, όμως τώρα σώθηκαν μόνο μερικές απ’αυτές, όπως η παράσταση του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου. Στην είσοδο του μοναστηριού βρίσκεται μια εικονογραφία από το 1671, που δείχνει τα γεγονότα από την Ημέρα της Κρίσης. Επίσης, σημαντικές είναι και οι τοιχογραφίες στις οποίες παρουσιάζονται ο Άφιος Μάρκος της Εφέσσου, Βυζαντινού επισκόπου, του Κυριακού δείπνου και της Θείας Μετάληψης των Αγίων Αποστόλων.
Χάρη στη δωρεά ορθόδοξων πιστών από την Ιαπωνία, εικονογράφοι και συντηρητές από το Βελιγράδι ανακαίνισαν τις εικόνες και τις καθάρισαν, κι έτσι αυτές θα διατηρηθούν για τα επόμενα 200 με 300 χρόνια.
«Όταν τελείωσαν τα έργα αναπαλαίωσης των εικόνων, τότε παρατήρησαμε πόσο μεγάλη και ανυπολόγιστη είναι η αξία τους, επειδή παρόμοια εικονογραφία δεν υπάρχει πουθενά στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία απ’αυτή την περίοδο. Υπάρχουν ακόμα μερικά μοναστήρια του αρχιτεκτονικού σχολείου της Ράσκας και της Μόραβας, όμως, οι εικόνες εκεί δεν είναι τόσο καλά συντηρημένες και δεν έχουν τόσο μεγάλη ιστορική και ζωγραφική σημασία όπως αυτές στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη προδρόμου»,- λέει ο πατήρ Ιοαννίκιος.
Τα εν λόγω έργα ανακαίνισης καλύπτουν τον ξενώνα και το καμπαναρειό, επίσης ανακαινίστηκε και ο χώρος για άναμα κεριών και αγοράστηκε νέα καμπάνα. Όμως, όλα αυτά τα έργα εκτελούνται με δυσκολία και με βραδύτητα, κυρίως λόγω έλλειψης χρημάτων. Ο πατέρας Ιοαννίκιος απηύθυνε έκκληση προς όλους, και ιδίως προς τους Σέρβους της Διασποράς, να βοηθήσουν χρηματικά, για να περατωθούν τα έργα ανακαίνισης αυτού του συμπλέγματος μοναστηριού για να γίνει αυτό έτοιμο, το έτος 2017, να γιορτάσει τους πέντε αιώνες ύπαρξής του.
Άλλωστε, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Jašunja, κοντά στο ομόνυμο χωριό, στον Δήμο Λέσκοβατς, στο Νότο της Σερβίας, αποτελεί ένα από τα δύο μοναστήρια της περιοχής Jašunja. Το άλλο, παραπλήσιο μοναστήρι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Παναγίας Θεοτόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...