Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Приватно оружје на мети


Иако поједине процене стручњака говоре да је број илегалног оружја три пута већи од регистрованог (1,2 милиона цеви), сматра се да број нелегалног оружја у Србији заправо није могуће ни приближно утврдити
– Новобеоградски блокови су чувени по бандама и пуцњави, нарочито се пуца за време празника и спортских утакмица. Тако је један од посетилаца тек формираног сајта www.oruzjenameti.org означио ситуацију у престоници, с леве стране Саве.
Грађани Србије већ неколико дана могу да потпуно безбедно и анонимно изразе своје мишљење о култури наоружања, као и да пријаве ситуације где и када је оружје виђено или употребљено. То је могуће захваљујући кампањи „Оружје на мети”, коју је покренуо Центар за контролу малокалибарског и лаког наоружања у југоисточној и источној Европи (УНДП/СЕЕСАК). У првих неколико дана сајт је забележио више коментара у вези са проблематиком оружја.
Тако је неколико посетилаца сајта сматра да оружје треба потпуно забранити и да је култура наоружања у Србији заправо у највећој мери производ ратних деведесетих година прошлог века.
О проблему наоружаности грађана Србије, нарочито када је реч о илегалном оружју, сведочи и недавни напад на полицајца. Наиме, њега је на службеној дужности више пута „хеклером” у главу ударио младић, у четвртак увече у Војвођанској улици у београдском насељу Сурчин. Нападач је убрзо ухапшен, а код њега су, између осталог, нађена и два пиштоља.
Иван Звержхановски, вођа тима УНДП/СЕЕСАК рекао је на недавно одржаној конференцији за новинаре да би овај пројекат требало да омогући формирање слике о поседовању и употреби оружја, као и о култури наоружања у Србији.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 09. септембра. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.
Данијела Вукосављевић
објављено: 09.09.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες