Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Deo vozača GSP u štrajku upozorenja 20. septembra


Sindikat vozača GSP i nezavisni sindikat "Eurovozač", koji su manjinski sindikati vozača, najavili su štrajk upozorenja koji će biti održan 20. septembra u krugu firme, a zbog lošeg tretmana zaposlenih u ovom preduzeću. Kako sindikati najavljuju, štrajk neće uticati na rad javnog prevoza.
Radnici sindikata najviše primedbi imaju na novi sistem naplate karata, nekorektan odnos menadžmenta, kao i na maltretiranje kojima su izloženi zbog nezadovoljstva građana. 

 Ovi manjinski sindikati vozača i udruženja građana zatražili su danas i ukidanje Bus plus sistema za naplatu vožnje, jer je kako su ocenili, preskup, a predstavlja maltretiranje za građane i vozače. Navedeni sindikati okupljaju oko 470 od 3.500 ukupno zaposlenih vozača u GSP. 

Jovan Maljević iz sindikata vozača "Evro vozač" izjavio je da ni čelnici kompanije ni gradonačelnik Dragan Đilas nisu reagovali na pismo koje je poslato 3. septembra, a u kojem ih upozoravaju da će, ako se odnos prema njima ne promeni, krenuti u štrajk.

- Ovo stanje je neizdrživo. Menadžement kompanije maltretira i putnike i vozače i manjinske sindikate. S obzirom na to da ništa nije odgovoreno, 20. septembra ćemo održati jednočasovni štrajk upozorenja  - rekao je Maljević.

On je takođe istakao da podršku sindikatu daju i Udruženja građana "Pokret 99 posto" i "Narod protiv Bus plusa", kao i Udruženje penzionera GSP, ali i Sindikat policije.

Navedeni sindikati su najavili da će sa njihovim problemima biti upoznat i premijer Vlade Srbije Ivica Dačić.

U pismu koje će biti poslato premijeru, sindikati posebno skreću pažnju na maltretiranja kojima su radnici izloženi nakon potpisivanja aneksa Ugovora o radu, u kojem se zaposleni obavezuju da rade poslove kontrolisanja, organizovanja, evidentiranja rada vozila u terminusima, organizovanja i regulisanja saobraćaja, nadzora i kontrolisanja putnika, kao i druge poslove koji ranije nisu bili u njhovoj nadležnosti.

- U skladu sa tim aneksom, vozaču GSP-a može biti naređeno da se bavi i poslovima kao što su čišćenje vozila i kontrola putnika, što ranije nije bio slučaj - naveo je Nebojša Mitrović, predsednik sindikata vozača GSP „Beograd“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....