Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Krivi što su živi: Država za nestašicu ulja okrivila i građane koji "previše kupuju"



U obrazloženju zašto nema ulja u prodavnicama, u Ministarstvu trgovine navode da je jedan od glavnih razloga odustajanje pojedinih trgovaca od preuzimanja već opredeljenih količina ulja i šećera, jer nisu zadovoljni količinama. Među krivcima su, kažu u Ministarstvu, i sami građani.
U Srbiji vlada nestašica ulja po ceni od 142 dinara
- Primećeno je da pojedini građani prekomerno kupuju ulje, stvaraju zalihe i na taj način prave veštačku nestašicu. Pojedinci čak vrše preprodaje po pijacama, što je u pojedinim gradovima primetila i sankcionisala tržišna inspekcija - kažu za "Blic" u Ministarstvu.

Jeftinijeg ulja iz Robnih rezervi u gradovima širom zemlje i dalje gotovo da nema, osim u najvećim maloprodajnim objektima, gde se odmah rasproda. Na rafovima se može pazariti uglavnom ono skuplje, koje dostiže i 200 dinara.

Iz Robnih rezervi poručuju trgovcima da ograniče količine koje pojedinac može da kupi.

"Dijamant": isporučujemo više nego inače

U “Dijamantu” tvrde da su isporuke ulja pod ovom robnom markom na tržištu “više od uobičajenih”, ali i da će u narednom periodu na tržište plasirati ulje u planiranim količinama jer su otkupili dovoljne količine uljarica ovogodišnjeg roda.
Goran Tasić, direktor Robnih rezervi, rekao je juče da je do sada trgovcima isporučeno oko 1,2 miliona litara ulja, što je petina predviđenih količina.

- Direkcija za Robne rezerve isporuči trgovinama dnevno do 280.000 litara ulja. Tehnički nije moguće da isporuka bude brža, jer se to ulje, koje se u trgovinama prodaje za 142,56 dinara po litru, preuzima samo iz tri uljare - kazao je Tasić.

On smatra da bi trgovci trebalo da ograniče količine koje pojedinac može da kupi, jer bi to omogućilo da veći broj građana kupi ulje iz rezervi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...