Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012


Poglavar SPC ukazao da je poseban problem to što mnogi ne mogu da se vrate u domove koje su silom prilika napustili.

Nakon što je juče posetio Staru pravoslavnu crkvu na Baščaršiji, jedan od najstarijih i najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika Sarajeva, njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da je hrišćanstvo u ovom gradu „veoma ugroženo” i da nekadašnji srpski narod, koji je činio „glavninu Sarajeva”, više ne živi ovde. U obraćanju novinarima naglasio je da je najtragičnije to što mnogi ne mogu da se vrate, iako su to želeli, ocenivši da je upravo to poseban problem.
„To je poseban problem, kako naš tako i celog sveta, posebno Evrope, da se ispravi velika nepravda, da oni koji su silom prilika napustili svoje domove mogu da se vrate svojim domovima, hramovima i svojim grobljima i mestima gde je srpski narod vekovima živeo”, rekao je patrijarh srpski.
Navodeći da je ovo njegova treća poseta Sarajevu, patrijarh Irinej naglasio je da su prve dve bile u mnogo povoljnijim prilikama za srpski narod u ovom gradu, a da je „ova poseta sa posebnim razlogom, prigodom i uslovima u kojima se nalazi srpski narod”. On je istakao da zna da postoji problem povratka imovine pravoslavne crkve u Sarajevu, kao što postoji i u Srbiji, ali „ovde se izgleda srpski narod i srpska crkva marginalizuju, jer nije učinjeno ono što je učinjeno drugim crkvama i verskim zajednicama”.
Patrijarh je rekao juče da će Srpska pravoslavna crkva učiniti sve sa svoje strane da pomogne da taj problem bude rešen na način koji je jedino povoljan i normalan. „Koliko ćemo uspeti – videćemo, ali smatram da će to ipak vremenom morati da se reši.”
U okviru četvorodnevne posete Mitropoliji dabrobosanskoj patrijarh Irinej učestvuje na Međunarodnoj konferenciji za mir koju je u Sarajevu organizovala zajednica „Svetog Egidija”. Na otvaranju ovog tradicionalnog svetskog susreta za mir u nedelju naveče učesnicima se, između ostalih, obratio i patrijarh srpski, rekavši da mir ne znači samo stanje bez rata nego punoću života pod blagoslovom božjim i da njegova poseta Sarajevu znači da je predan miru.
Podsećajući da su narodi BiH i susednih zemalja prošli u svojoj starijoj, novijoj i najnovijoj istoriji kroz mnoge patnje i imali mnogo žrtava, patrijarh Irinej apostrofirao je da se sve to čuva u trajnom istorijskom pamćenju ljudi i naroda ovoga područja, „ne kao poziv na odmazdu nego kao opomena i uputstvo za budućnost”.
U jučerašnjem obraćanju učesnicima konferencije, na panelu pod nazivom „Ljubav prema siromaštvu – put ka ekumenizmu”, patrijarh je poručio da je ideja hrišćanskog jedinstva i ujedinjenja tema veka, tema vremena i istorije.
„U istoriji hrišćanstva 20. i 21. vek ostaće zabeleženi kao period posebno intenzivnih napora za obnovu jedinstva hrišćanske vaseljene ili, kao minimum, za što veće uzajamno zbližavanje i saradnju među podeljenim hrišćanima. Pravoslavna crkva je od samog početka, ne samo pozitivno reagovala na ’znakove vremena’, nego je bila i protagonista autentičnog sadržaja potonjeg ekumenskog pokreta”, rekao je patrijarh Irinej.
Prema njegovim rečima, SPC je zahvalna Katoličkoj crkvi na otvorenosti za dijalog i spremnosti za međusobnu podršku i saradnju, kao i italijanskoj Zajednici „Sveti Edigo” koja je organizovala konferenciju o miru u svetu.
Sarajevska Međunarodna konferencija za mir „Naša budućnost živeti zajedno – religije i kulture u dijalogu”, na kojoj učestvuje više od četiri hiljade predstavnika crkava i verskih zajednica iz celog sveta, te visokih političkih, kulturnih i javnih zvaničnika, završava se danas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....