Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Skupo, skuplje, Srbija


Poskupljenja u septembru najavili su gotovi svi proizvođači - mesa, hemikalija, duvandžije, mlekare, pekare, trgovci gorivom, toplane... Prema grubim procenama, mesečni troškovi za grejanje i hranu skaču za petinu.
I tu nije kraj. Još jedan talas poskupljenja najavljen je i u oktobru, a ko preživi, pričaće. Prosečnoj četvoročlanoj porodici u kojoj dva člana zarađuju, recimo, po 50.000 dinara mesečno, ostaje da smanje izdatke za gorivo i hranu ili da svedu život samo na ove dve stavke.

 
Grejanje
Grejanje će poskupeti 15 do 20 odsto. Primera radi, ako ta porodica živi u stanu od 60 kvadrata, a grejanje je dosad plaćala 4.200 dinara, lako može da se desi da u grejnoj sezoni troškovi narastu na oko 6.000.
   Razlika: 1.800
PrevozAko je reč o beogradskoj porodici, za dve GSP markice za zaposlene za prvu zonu umesto dosadašnjih 5.360 dinara, prema najavi poskupljenja u oktobru za 15 do 20 odsto, trebalo bi izdvojiti do 6.400 dinara. Auto ih već sad košta više, jer je za litar evrodizela potrebno oko 160 dinara, a benzina evropremijuma od 166 do 172 dinara.
Razlika: 1.040 dinara
Cigarete Cigarete su već poskupele za 10 do 20 dinara, a najavljena je i nova korekcija cena. Paklica crvenog “marlbora” sada košta 190 dinara, “bonda” 120, “best boksa” i “klasika 100s” - 130 dinara. Paklica “kamela” košta 170 dinara, LD 130 dinara...
Razlika: 1.200 dinara
MesoRecimo i da nekoliko puta mesečno žele da naprave porodični ručak gde je glavno jelo svinjsko meso, i da za mesec dana utroše 10 kilograma mesa. Za kilogram svinjskog buta uskoro će biti potrebno 750 dinara umesto dosadašnjih 650.
Razlika: 1.000 dinara

Naš par je tako, od 100.000 dinara mesečne zarade, oko 10.000 dao na gorivo, 5.000 na cigarete, 6.000 na grejanje, 7.500 na 10 kilograma svinjskog buta...
Ukupno za te stavke 28.500 dinara. A gde su sokovi, mleko, slatkiši, garderoba i obuća, a ponekad i večernji izlazak? Gde je struja, smeće i druge mesečne obaveze. Ako imate u porodici tinejdžera kome treba obuka za vožnju, spremite još 90.000 dinara koliko će posle 25. oktobra koštati obuka u auto-školi. Zabrinjavajuće...

Klikni za uvećanje (+)
Najnovija mera Vlade da porez na dodatu vrednost (PDV) podigne sa 18 na 20 odsto, poguraće bez sumnje i nova poskupljenja. Trgovci već najavljuju da će veći porez podići cene namirnica (ne računajući osnovne, hleb, mleko, meso) do 1,7 odsto, a za isti procenat i tekstilci planiraju da podignu cene garderobe, mobilni operateri i restorani i kafići.

Ljajić: Dovoljno ulja i šećera

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić najavio je da se nastavljaju pregovori sa Unijom pekara Srbije, koja je nadavno tražila poskupljenje hleba “sava”.
- Pokušavamo da dođemo do rešenja kako proizvođači ne bi trpeli štetu zbog rasta cena pšenice, brašna i energenata - kaže on.
Ljajić je istakao da će tržišna inspekcija ovih dana početi kontrolu trgovina kako bi se sprečio pokušaj trgovaca da naprave veštačku nestašicu povlačenjem ulja i šećera očekujući poskupljenje. Zasad, kako kaže, imamo dovoljno ulja i šećera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...