Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Šta ako pas počne da se guši?


Znanje o simptomima gušenja i adekvatnoj prvoj pomoći od ključne su važnosti u situacijama kada se vaš pas suočava sa disajnim problemima.
Vlasnik psa, piše "Priroda pasa" (www.prirodapasa.net), mora brzo da reaguje kako bi se izbegao tragičan ishod.

Pomozite psu u trenucima gušenjaProblemi sa disnjem kod psa se isto kao i kod ljudi lako uočavaju. Znaci i simptomi gušenja su očigledni. Pas koji se guši grčevito pokušava da dođe do
Više o zdravstvenim tegobama kod pasa možete da pročitateovde
vazduha, a u ozbiljnijim situacijama životinja kolabira i gubi svest. Vlasnici često psima daju male loptice kako bi se životinje igrale sa njima ne razmišljajući o mogućim scenarijama naizgled bezazlene igre. S obzirom da psi često pokušavaju da progutaju loptice, dešava se da se one se zaglave u njihovom grlu i da prekinu dotok vazduha.

U momentima gušenja, ostanite pribrani i pružite prvu pomoć. Podignite psu zadnje noge i snažno pritisnite njegov stomak u predelu ispod rebara. Ukoliko se životinja onesvesti, pokušajte da odstranite predmet koji je izazvao gušenje. Na kraju izvucite jezik psa i postavite životinju da leži na boku.
 
U slučaju da ne možete da otkrijete uzrok gušenja, hitno odvedite psa veterinaru jer će on jedino moći da pomogne vašem ljubimcu.
 
Prepoznajte alergiju na vreme
Alergijske reakcije nastaju kao posledica ujeda insekata, konzumiranja određene vrste hrane ili nakon kontaka sa alergenima. Alergiju kod pasa prepoznaćete po njegovom učestalom češkanju, grickanju ili lizanju određenih delova tela. Ukoliko su u pitanju ozbiljnije vrste alergija, sluznice psa postaće blede, otkucaju srca će se povećavati, životinja će početi da povraća i doćiće do pojave dijareje.

Prva pomoć koju treba ukazati psu zavisi od vrsta alergija. Ukoliko je alergijske reaksije izazvao ujed insekta ili dodir sa alergenom i koža psa burno reaguje, najbolje što možete da učinite u tom trenutku jesta da psa okupate u hladnoj vodi. Hladna kupka će ublažiti iritaciju i smiriti svrab. Izbegavajte kupanje u toploj vodi jer toplota pogoršava simptome.
 
Posle alergije na hranu, psa morate hraniti rižom i jednom vrstom mesa. Ishrana se postepeno treba obogaćivati jednom novom namirnicom, a njen neizostavan deo treba da bude i odgovarajuću dehidrat. O ishrani pasa možete da pročitate ovde.
 
Posle pružanja prve pomoći, potražite savet lekara, koji će nakon detaljnog pregleda, prepisati terapiju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....