Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αρχαιολογικός χώρος Vinča


d
Την Πέμπτη, 20 τρέχοντος μηνός Σεπτεμβρίου, πρόκειται τα εγκαινιαστεί το Μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο Βίντσα (Vinča) κοντά στο Βελιγράδι. Τα εκθέματα, που ανακαλύφθηκαν από το 1978 έως το 2011, απεικονίζουν τον τρόπο ζωής, διαρκείας μερικών χιλιετιών, στο χώρο της Βίντσα,- τονίστηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην έδρα της Τουριστικής οργάνωσης Σερβίας. Ακολουθεί ανταπόκριση της δημοσιογράφου Suzana Mitić.
Το ίδιο Μουσείο έκλεισε πριν δύο χρόνια εξαιτίας της καθίζησης εδαφών κοντά στην όχθη του ποταμού Δούναβη, στον τόπο Βίντσα, όμως, χάρη στις προσπάθειες των παραγόντων του Υπουργείου Πολιτισμού Σερβίας, της Πόλεως Βελιγραδίου και των δωρητών, αυτό το Μουσείο θα ξαναλειτουργήσει σύντομα,- ειπώθηκε στην ίδια Συνέντευξη Τύπου. Επίσης ειπώθηκε ότι τα εκθέματα του Μουσείου στη Βίβτσα τα φροντίζουν και προσέχουν οι παράγοντες του Μουσείου της Πόλεως Βελιγραδίου ήδη επί 30 χρόνια. Άλλωστε, τα εγκαίνια του Μουσείου του αρχαιολογικού χώρου Βίντσα θα γίνουν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μέρες της ευρωπαϊκής κληρονομιάς»,- δήλωσε η κυρία Danica Jovović Prodanović, διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως Βελιγραδίου.
«Εκείνο που κάναμε τώρα, δηλαδή τα εγκαίνια του Μουσείου, αποτελούν σπουδαίο γεγονός, επειδή αυτός ο αρχαιολογικός χώρος πρέπει να συνεχίσει να ζει, και το κοινό πρέπει να έχει την ευκαιρία να δει αυτά τα πρωτοφανή εκθέματα. Πρέπει να πω ότι το ενδιαφέρον του κοινού δε σταμάτησε, παρότι το μουσείο ήταν κλειστό δύο χρόνια»,- συνέχισε η κυρία Danica Jovović Prodanović.
Ο κ. Milorad Ignjatović, επιστάτης του Μουσείου της Πόλεως Βελιγραδίου, ότι κάθε μέρα στη Βίντσα ερχόταν πολύς κόσμος για να δει τον εκεί αρχαιολογικό χώρο, και πρόσθεσε λέγοντας ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν στο Μουσείο διάφορο υλικό από την εποχή του χαλκού και του ορείχαλκου, επίσης εκθέματα από το Μεσαίωνα, και τα περισσότερα εκθέματα από τη νεολυθική εποχή, πράγμα για το οποίο είναι πασίγνωστος ο αρχαιολογικός χώρος Vinča.
Η εν λόγω έκθεση παρουσιάζει 200 εκθέματα, και θα μπορούσε κατά δέκα φορές μεγαλύτερη και πιο πλούσια, μόνο αν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες παρουσίασής τους, - δήλωσε ο καθηγητής Tasić από τη Φιλοσοφική Σχολή Βελιγραδίου. Το Μουσείο στη Βίντσα θα γίνει ανοικτό ως τις 31 Οκτωβρίου, και του χρόνου οι επισκέψεις θα αρχίσουν από τον Απρίλιο και θα διαρκέσουν ως τα τέλη Οκτωβρίου, - τονίστηκε στο τέλος της ίδιας Συνέντευξης Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου