Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Zvezda u Mlečnom putu krije tajnu večne mladosti?


Zvezda iz obližnjeg zbijenog jata u našoj galaksiji Mlečni put izgleda da poseduje tajnu večne mladosti, kažu naučnici.
Zbijeno jato Mesijer 4 u kome se nalazi neobična zvezda (kliknuti + za uvećanje)
Na fotografiji Opservatorije La Sila u Čileu vidi se sjaj desetine hiljada drevnih zvezda, za koje se smatra das u formirane u dalekoj prošlosti univerzuma. Jedna zvezda, međutim, pokazuje iznenađujuće znakove mladosti.

Ona pripada zbijenom zvezdanom jatu Mesijer 4, jednom od najbližih Zemlji. Jato, poznato i kao NGC 6121, nalazi se u sazvežđu Škorpije i lako se vidi uz pomoć dvogleda ili manjeg teleskopa.

Astronomi mogu da izmere starost zvezda uz pomoć hemijskih elemenata otkrivenih u njihovoj svetlosti. Zvezde koje su formirane davno, kada je univerzum bio mlad, uglavnom sadrže nekoliko teških elemenata, jer svemir tada još nije akumulisao dosta njih. Neki laki elementi, koji su bili prisutni tokom formiranja drevnih zvezda, isrcpljuju se njihovim starenjem.

Neobična zvezda izgleda da i dalje ima svoj deo jednog lakog elementa – litijuma.
“Izvor litijuma je misterija. Normalno se ovaj element postepeno uništi, tokom milijardi godina života zvezde, ali ova, među hiljadama njih, izgleda da poseduje tajnu večne mladosti. Ili je nekako uspela da zadrži svoj originalni litiju, ili je pronašla način da se nadopuni svežim”, naveli su naučnici Evropske južne opservatorije (ESO), čiji je ogranak u Čileu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...