Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις «Ποταμός 2012»




vΣτον ποταμό Τίσα, κοντά στο δήμο Τίτελ, με την παρουσία της ηγεσίας του κράτους της Σερβίας, έλαβαν χώρα κοινές ασκήσεις με τίτλο «Ποταμός 2012», στις οποίες τα μέλη του Στρατού Σερβίας, του Τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, του Ερυθρού Σταυρού, και της Ορεινής Υπηρεσίας Διάσωσης εκτέλεσαν προσομοίωση αντιμετώπισης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Γράφει η δημοσιογράφος Σλάτζανα Πάβιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς ανακοίνωσε ότι το κράτος θα καταβάλει πολλές προσπάθειες να προστατεύσει πολίτες και περιουσία από τις φυσικές καταστροφές, και θα εξοπλίσει πρόσθετα τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με τέτοιες καταστάσεις. «Δεν υπάρχει εξοπλισμός ούτε η άσκηση που είναι τόσο ακριβή, όσο αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών», δήλωσε ο Νίκολιτς στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στην κοινή άσκηση. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα των κοινών δυνάμεων, και εξέφρασε την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει καμία ευκαιρία να δείξουν στην πράξη αυτά που παρουσίασαν σήμερα στις ασκήσεις.
Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το κράτος θα επενδύει σε τεχνικό και κάθε άλλο εξοπλισμό του προσωπικού και των υπηρεσιών που βοηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν πολύ καλύτερα, διότι, όπως είπε ο ίδιος, ό,τι κάνουμε σήμερα, σημαίνει πως θα χάσουμε πολύ λιγότερο αύριο.
Ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς, δήλωσε πως ελπίζει ότι όσοι συμμετείχαν στην άσκηση, θα εξακολουθούν μόνο να εξασκούνται, όμως τόνισε επίσης ότι δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά το εν λόγω θέμα. Στη συνέχεια, ο ίδιος εκτίμησε ότι η σημερινή άσκηση έδειξε πως ο Σερβικός Στρατός έχει τη δύναμη και την ικανότητα, αλλά και το θάρρος να πραγματευτεί την τρίτη αποστολή του – και αυτό είναι προστασία και διάσωση ανθρώπων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Στην εν λόγω άσκηση συμμετείχαν 430 μέλη του Στρατού, της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών, που έκαναν προσομοίωση εκκένωσης των ανθρώπων και των ζώων στην απέναντι όχθη του ποταμού, παραδόσεις των τροφίμων και προμηθειών για την αντιπλημμυρική προστασία, ανάκτηση ανθρώπων και οχημάτων από τον ποταμό, διάσωση θυμάτων από τις κατολισθήσεις, καθώς και υποδοχή και φροντίδα ευαλώτων.
Η προβολή στο Τίτελ αποτελεί το τελευταίο μέρος της άσκησης «Ποταμός 2012», που άρχισε στις 22 Οκτωβρίου σε 48 τοποθεσίες στη Σερβία, και είχε περίπου 1300 συμμετέχοντες, και αποτελεί η μεγαλύτερη δραστηριότητα εξάσκησης του Στρατού Σερβίας κατά το τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου