Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Може ли председник да решава црквене спорове


Томислав Николић: Довољно поштујем Српску православну цркву и довољно ме поштују људи у Српској православној цркви да тај проблем можемо да решимо
Председник Србије и патријарх српски Иринеј (Фото Танјуг)
Понуда председника Србије Томислава Николића да посредује између Српске православне цркве и канонски непризнате православне цркве у Македонији како би решиле вишедеценијски спор изазвала је јуче лавину и црквених и „световних” реакција. Поставило се и питање да ли председник државе може да се меша у међуцрквене спорове.
Председник Николић је, подсетимо, у интервјуу за македонску телевизију ТВ Сител и лист „Вечер”, рекао да Македонија данас у њему има саговорника у Србији и да је спреман да разговара о односу Српске православне цркве и Македоније. „Ја предлажем да седнемо да разговарамо: какав је однос Македоније према Српској православној цркви и какав је однос Српске православне цркве према Македонији. О томе шта је Македонска православна црква и како може да постигне оно што жели. Ја вам кажем да све то могу да завршим, ако хоће да разговарају са мном и да ’спусте лопту’, а ако неће онда никада тај проблем неће да буде решен”, поручио је Николић.
Према његовим речима Македонија није умела да реши тај проблем јер „можда није имала саговорника у Србији”. Данас, како је рекао, има саговорника у Србији с којим тај проблем може да реши и додао: „Тај саговорник сам ја”.
„Довољно поштујем Српску православну цркву и довољно ме поштују људи у Српској православној цркви да тај проблем можемо да решимо”, рекао је Николић, преноси Бета.
Председник Србије је ово изговорио уочи своје посете Скопљу која је планирана за идућу седмицу. Домаћин ће му бити македонски председник Ђорђе Иванов. Једна од тема разговора биће и односи СПЦ и МПЦ. Како је речено у кабинету македонског председника, Иванов остаје при ставу да лидери могу помоћи у оквирима својих могућности, али да спор пре свега треба да реше две цркве. О решењу црквених проблема које доноси напредак може се разговарати с циљем стварања атмосфере међусобног поверења, поручили су из његовог кабинета.
Сличан став јуче је изнео и епископ шабачки Лаврентије. Проблем статуса цркве у Македонији, како је рекао, требало би да реше Српска православна црква и канонски непризната православна црква у Македонији, без помоћи државних органа.
„Тај проблем бисмо ми морали да решимо без помоћи државних органа и докажемо да смо Божја деца и да покажемо љубав и заједништво у Христу”, рекао је епископ Лаврентије.
Према његовим речима држава се, нажалост, уплела и пре и изазвала проблем за који није црква крива.
„Радовао бих се као мало дете када бисмо тај проблем решили, што и јесте наша света дужност. Тако бисмо показали и љубав, а као што знате, на љубав се не тера”, поручио је владика Лаврентије.
Ангажовање председника, како за „Политику” објашњава Милан Радуловић, бивши министар вера, није законски могуће.
„Према Уставу Србије и према Закону о црквама и верским заједницама државне власти не могу уређивати унутарцрквене односе. То је искључиво у надлежности цркве”, истакао је Радуловић и додао да су „цивилне власти” неспособне да реше овај црквени проблем, јер је он специфичан. По његовом мишљењу, држава Србија треба пре свега да утиче на македонску државу да се повуче из овог спора и да пусте црквама да то питање реше.
Оваквог става држао се бивши председник Србије Борис Тадић. У својим посетама Скопљу он је увек истицао да је реч о црквеном питању чије је решавање од великог интереса за Србију, али да то никако не сме да оптерећује односе две државе.
У канонски непризнатој Македонској православној цркви (МПЦ), међутим, мисле да и те како има места за улогу председника Србије. Портпарол непризнате МПЦ – Охридске архиепископије, владика Тимотеј поздравио је, како преноси Бета, позив председника Србије Томислава Николића на разговоре о статусу те цркве и додао да се проблем може решити само дијалогом. Он је Николићеву поруку оценио као позитивну, али је истакао и да услов који је председник Србије поставио за то – ослобађање владике Јована Вранишковског (владике лојалног СПЦ), није црквено, већ државно питање.
Уз опаску да је Николић показао добру вољу јер две цркве не успевају да нађу излаз из ћорсокака, Живица Туцић, верски аналитичар, оцењује да ипак његов предлог не може бити реализован.
„Он је понудио да реши то питање, али није имао у виду, јер му вероватно црквена и међуцрквена позадина није довољно позната, да то није тако једноставан проблем. Баш зато јер Македонска православна црква инсистира да се зове македонска. Главна препрека у налажењу неког решења је заправо грчки блок цркава. Ту су све јелинске цркве – Цариград, Атина, Кипар, Јерусалим, Александрија, Тирана. Пола православља припада грчком свету. И они не дозвољавају да се црква у Македонији зове Македонска православна црква. И да СПЦ сутра каже дајемо аутокефалност МПЦ нико је од најважнијих грчких цркава не био признао, они би остали на истом, а Београд би био у проблему”, објаснио jeТуцић. 
Ј. Церовина - М. Пешић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...