Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Јесење време – ризик на друму


У граду је нарочито важно повећати опрез у близини школа, пешачких прелаза и на раскрсницама
Влажни и прљави коловози упозоравају да је време за проверу кочница, акумулатора, брисача... (Фото Д. Јевремовић)
Наредних дана нас, према речима метеоролога, очекује јесење време, магле, киша и пад температуре, због чега у Агенцији за безбедност саобраћаја апелују на возаче да додатно обрате пажњу у саобраћају.
– Ујутру, али и у осталим деловима дана, може се очекивати појава магле и ситне кише, што додатно смањује видљивост. У граду је нарочито важно повећати опрез у близини школа, пешачких прелаза и на раскрсницама. У току вожње потребно је држати веће одстојање, спорије убрзавати, благовремено и постепено кочити и избегавати нагла скретања. Обавеза паљења фарова по дану прописана је Законом о безбедности, а у условима смањене видљивости посебно је важно придржавати се ове одредбе. На деоницама изван града нужна је већа опрезност у кривинама, где услед веће брзине кретања и слабијег пријањања гума на коловоз може доћи до смањене могућности управљања возилом – кажу у агенцији.
Губитак контроле над возилом најчешће доводи до слетања са пута, налетања на друго возило или чеоних судара. Статистика показује да је у таквим саобраћајним незгодама забележен највећи број погинулих и тешко повређених.
– Зауставни пут возила на влажном коловозу, може бити дужи и за више од 50 одсто него на сувом асфалту, у зависности од брзине кретања, врсте возила, типа и стања гума. Примера ради, зауставни пут на сувом коловозу при брзини од 50 километара на сат приближно је 29 метара, док је на влажном коловозу око 45 метара. Дужина зауставног пута на сувом коловозу при брзини од 100 километара на сат је око 90 метара, док је на влажном коловозу при истој брзини 155 метара – објашњавају у агенцији и подсећају да је од првог новембра до првог априла обавезна употреба зимске опреме, пре свега зимских гума на сва четири точка, ако на коловозу има снега, леда или поледице.
– Због честе појаве падавина, влажних и прљаних коловоза, сада је право време и за проверу стања кочница, акумулатора, расхладног система и система за грајање, исправности брисача, ветробранског стакла и допуну течности за прање ветробранских стакала – истичу у агенцији.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες