Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η φτώχεια απειλεί την Ευρώπη




nkΣύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων του Πρακτορείου του ΟΗΕ για θέματα Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), 870 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο είναι πεινασμένοι, και η πλειονότητά τους ζει στη Νότια Ασία, και στην Αφρική, νοτίως της Σαχάρας. «Τα τρόφιμα είναι όλο και πιο ακριβά, και η φτώχεια χτυπάει την πόρτα και της Ευρώπης»,- προειδοποίησαν οι παράγοντες του Πρακτορείου FAO, με την ευκαιρία της επισήμανσης της Παγκόσμιας Ημέρας τροφίμων και φτώχειας.. Σήμερα στη Σερβία, κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν περίπου 100 χιλιάδες πολιτών. Γράφει η Ranka Pavlović.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού ΦΑΟ αναφέρουν κάποια σχετική βελτίωση της κατάστασης συγκριτικά με την περίοδο από την αρχή της δεκαετίας του 1990, όταν ο αριθμός των πεινασμένων στον κόσμο ξεπέρασε ένα δισεκατομμύριο. Ομως, οι ίδιοι παράγοντες λένε ότι και ο τωρινός αριθμός των 870 εκατομμύριων είναι απαράδεκτα μεγάλος, επειδή, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, κάθε όγδοος πολίτης του πλανήτη μας πάσχει από υποσιτισμό. Μόνο κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουλίου του τρέχοντος έτους οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά έξι τοις εκατό στο σφαιρικό επίπεδο. Οι παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας καθησυχάζουν τα πάθη, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που θα μπορούσαν να προαναγγέλουν κάποια τυχόν κρίση με τροφοδοσία διαφόρων ειδών τροφίμων, όμως, η εφετινή ξηρασία, που κατάστρεψε τους αγρούς πολλών χωρών του κόσμου, δεν εμπνέει ελπίδα ότι η κρίση βρίσκεται μακρυά, και ότι δεν πρόκειται να χτυπήσει την πόρτα του καθενός..
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου Στατιστικής «Eurostat», κάτι παραπάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει από φτώχεια και από κοινωνικά προβλήματα. Στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στη Λετονία αυτό το ρίσκο ανέρχεται σε 40 τοις εκατό του πληθυσμού, στην Ιρλανδία, στην Ουγγαρία και στη Λιθουανία αυτόν τον κίνδυνο αντιμετωπίζει περίπου 30 τοις εκατό των πολιτών. Επίσης, μεγάλο ρίσκο από φτώχεια αντιμετωπίζει και η Πολωνία. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα η βιομηχανία βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, αυξάνεται το ποσοστό ανεργίας, το ύψος του χρέους είναι όλο και πιο μεγάλο. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Ιταλία, στην οποία ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας της οργάνωσης «Karitas» φέτος αυξήθηκε κατά 44 τοις εκατό σε σχέση με το περασμένο έτος.
Στη Σερβία παραπάνω από 40 χιλιάδες ατόμων παίρνουν κάθε μέρα τα τρόφιμα από τα λαϊκά σισσίτια. Για πολλούς αυτά τα τρόφιμα είναι και μοναδικά που μπορούν να λάβουν. Το Υπουργείο Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Σερβίας εξασφαλίζει κανονικά χρηματικά μέσα για τη λειτουργία 72 λαϊκών σισσιτίων και αγόρασε πακέττα με τρόφιμα για 105 δήμους της χώρας. Στο Βελιγράδι υπάρχουν περίπου 12 χιλιάδες άτομα που είναι τα πιο απειλούμενα από κοινωνική άποψη και που παίρνουν τα τρόφιμα στα λαϊκά σισσίτια.
Η Κυβέρνηση της Σερβίας προετοιμάζει ορισμένα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που προβλέπουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα πιο απειλούμενα στρώματα της κοινωνίας, και τα μέτρα που στοχεύουν την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου