Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Četvrti festival vina



la
Vinski turizam je važan segment turističke ponude zemalja u okruženju, a Srbija koja ima dugu tradiciju vinarstva, deo je te regionalne ponude. To je istaknuto na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije povodom četvrtog Festivala vina 10. novembra u Lazarevcu.
Festival vina u rubnoj beogradskoj opštini Lazarevac, mnogo poznatijoj po rudarskom basenu Kolubara i proizvodnji uglja, jedna je od malobrojnih neprofitnih manifestacija, koja promoviše srpsko vinogradarstvo. Istovremeno, opština Lazarevac je jedina u Beogradu koja u budžetu planira sredstva za širenje vinograda i investiranje u agrotehniku. Festival vina obogaćuje turističku ponudu grada, u kojoj, prema anketama turista, gastronomija ima značajno mesto. A bez vina, bez obzira da li se svrstava u prehrambene artikle ili ne, uživanje u hrani je postalo nezamislivo.
Srbija danas pod vinogradima ima samo trećinu površine koja po svim karakteristikama predstavlja idealno tlo za gajenje grožđa. Stoga, više od 70 članova Udruženja vinogradara i vinara, koje je organizator manifestacije, nastoji da uz pomoć države i regulative, zemlji vrati epitet konkurentskog vinskog proizvođača. Na ovogodišnjem Festivalu vina biće 42 izlagača, a degustiraće se oko 150 vrsta vina – kaže Miloš Bojić, član opštinskog Veća Lazarevca.
„U prilog ovoj manifestaciji je podataka da je iz godine u godinu sve više kako izlagača, tako i posetilaca. Festival vina je značajan za poljoprivredni, odnosno privredni razvoj opštine, a doprinosi i afirmaciji vinogradarstva i vinarstva na ovoj teritoriji“.
Mnogima nije poznato da vinogradarstvo u ovom kraju ima dugu tradiciju. Krajem 19. veka, na teritoriji današnje opštine Lazarevac bilo je više od 240 hektara vinove loze, a danas je šest puta manje. Među obnovljenim su i vinogradi u selu Zeoke, gde se proizvodi i istoimeno vino. Najstariji pisani podatak je turski katastarski popis iz 1428. godine u kome se pominje selo Zeoke sa 12 domaćinstava koja su plaćala ušur 15 groša na tri vedra šire. Od tada do danas vinogradarstvo, i pored industrijalizacije, na prostoru Zeoka nije prekidalo tradiciju.
Gde je vino, tu je i pesma. Kao i prošle godine i za ovogodišnji Festivalu vina raspisan je konkurs za najlepše, neobjavljene stihove o vinu. Sve ranije, nagrađene pesme su publikovane – priča Radosav Čvorović, predsednik Udruženja vinara Zeočki vinogradi.
„Prvi put je u našem izdavaštvu objavljena knjiga Vinopev, zbirka srpske poezije o vinu. Priredio je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije i ona će biti predstavljena 10. novembra na Festivalu“.
Manifestacija je bila inspiracija i likovnim umetnicima, a prvi put će, sa blagoslovom vladike šumadijskog Jovana, biti promovisano tzv. liturgisjko vino koje se pravi u crkvi u Lazarevcu.
Autor Jelena Gligorić

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου