Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Festival domaćeg filma u Leposaviću




Deseti po redu festival domaćeg filma, koji se održava u Leposaviću, opštini na krajnjem severu Kosova i Metohije, otvorio je proslavljeni reditelj Emir Kusturica. Sala Centra za kulturu ”Sava Dečanac“, bila je premala da primi sve ljubitelje filmske umetnosti. Festival domaćeg filma „Leposavić 2012“ trajaće do 2. novembra. do kada će publika moći da vidi desetak filmskih ostvarenja.
Stanovništvo Leposavića, opštine na severu Kosova i Metohije, iako ophrvano brojnim egzistencijalnim problemima već se saživelo sa filmskim festivalom i sa nestrpljenjem je očekivalo i ovu, desetu, jubilarnu smotru domaćeg filmskog stvaralaštva. Posebno ih je obradovao dolazak našeg proslavljenog reditelja Emira Kusturice čiji film „Naš život“ je i otvorio festival. Kusturica je na otvaranju festivala rekao da je kosovski mit ono što daje težinu i srž ne samo narodu na Kosovu i dodao da će se truditi da pomogne narodu koji ovde živi. “Srpski narod je u poslednjih 20 godina najviše optuživan zbog svoje sklonosti ka mitologiji, ali kosovski mit je ono što daje težinu i srž ne samo narodu na Kosovu već i celoj Srbiji”, istakao je reditelj Emir Kusturica i za naredni festival obećao jedan ozbiljan projekat. Inače, porodica Kusturica je ove godine pomogla organizatorima festivala “Leposavić 2012“, poklonivši im kino opremu i bioskopsko platno. Direktor doma kulture ”Sava Dečanac” u Leposaviću Goran Milićević za naš radio kaže da je ovaj festival okupio i mlađu i striju publiku, da je bioskopska sala posle ko zna koliko vremena, bila puna i da je to jasan pokazatelj da je ovdašnje stanovništvo željno ovakvih vrhunskih kulturnih priredbi. “Nadamo se da će vrata bioskopa u ovom malom mestu na severu Kosova i Metohije, biti stalno otvorena a sala puna”, naglašava direktor Centra za kulturu ”Sava Dečanac” Goran Milićević.
Na otvaranju festivala bio je i Radoslav Lale Pavlović, savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i glumci Mateja Pavlović i Nikola Rađenović. Pored već pomenutog Kusturičinog filma ”Naš život”, prve večeri festivala publika je videla i Šotrin “Šešir profesora Koste Vujića” i “Biće skoro propast sveta”, ostvarenje reditelja Saše Petrovića. Ove godine će ljubitelji filmske umetnosti, uživati i u filmovima prikazanim na Kustendorfu , kao i u projekcijama studentskih filmova sa iste manifestacije. Deseti, jubilarni festival domaćeg filma “Leposavić 2012” traje do 2. novembra a svake večeri će se publici 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες