Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Kriminalne grupe s Balkana kupuju kradenu naftu iz Nigerije


Kupci oko 180.000 barela nafte, koje lopovi svakog dana ukradu u Nigeriji i prodaju, pripadaju organizovanim kriminalnim mrežama na Balkanu i u Singapuru, saopštio je bivši savetnik nigerijskog predsednika, koji je pokrenuo kampanju protiv krađe nafte.
Dele Kol, političar iz naftom bogate delte Nigera, u srcu naftne industrije u Nigeriji koja proizvodi dva miliona barela na dan, rekao je za Rojters da 90 odsto nafte bude prodato na svetskom tržištu, što pokazuju podaci naftnih kompanija i ministarstava.

- Dok lokalne kriminalne grupe kradu male količine nafte za lokalnu preradu, što je vidljivo, postoji i cela industrijska skala kradljivaca nafte u dosluhu sa političarima, vojskom, bankama na Zapadu i svetskim organizovanim kriminalom, koji najviše isušuju nigerijske izvore - rekao je Kol.

- Međunarodni kradljivci vrte ogromne količine... a najbitniji je uigrani način na koji to čine - od upada u naftovode i posedovanja šlepera, pa do informacija gde se brodovi nalaze i u kojim lukama može da se plati - objasnio je Kol.

Kol je rekao i da se većina prodate nafte prosleđuje kriminalnim mrežama na Balkanu, naročito u Srbiju, Bugarsku i Ukrajinu, za koje Rojters navodi da su poznatije po krijumčarenju cigareta.

On kaže da su balkanske mafijaške organizacije veoma zastupljene u Nigeriji i da im nije lako ući u trag.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...