Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Mošti Maksima Ispovednika u Hramu Svetog Save


Verni narod u Srbiji danas i sutra u hramu Svetog Save u Beogradu prvi put ima priliku da se pokloni moštima Svetog Maksima Ispovednika, čije su mošti u Srbiju prvi put doneli monasi manastira Svetog Pavla sa Svete Gore.
Povodom održavanja naučnog skupa na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 18. do 21.oktobra, u čast 1350 godina od upokojenja Svetog Maksima Ispovednika, prvi put u Srbiji boravi i njegova netruležna ruka koja je pronađena 2010. godine u jednoj crkvi u Gruziji.

Ona je potom poverena monasima manastira Svetog Pavla na Svetoj Gori kako bi je čuvali, a oni su je ovom prilikom doneli vernom narodu u Srbiji na poklonjenje.

Sveti Maksim Ispovednik je jedan od najvećih teologa i dao je veliki doprinos formiranju bogoslovske misli u hrišćanskoj crkvi.

Zbog svojih stavova život je proveo u prognanstvu, a stradao je 622.godine tako što mu je odsečen jezik da ne bi više pričao i odsečena desna ruka kako ne bi više pisao.

Imao je puno protivnika, ali su kasnije na Vaseljenskim saborima njegova učenja prihvaćena, njegova dela su postala od neprocenjivog značaja za Crkvu, a on je proglašen za sveca.

Netruležna ruka Svetog Maksima Ispovednika nalazi se danas u Hramu Svetog Save od 11 časova, sve do nedelje popodne, kada će ponovo biti vraćena u Grčku. Sveštenstvo Srpske Pravoslavne Crkve je pozvalo vernike na zajedničku službu i poklonjenje.

- Zaista je velika čast što nam dolaze mošti tako velikog svetitelja. Nadam se da će vernici doći u što većem broju kako bi se zajedno poklonili ovom svetitelju - kaže otac Radivoj Panić, starešina hrama Svetog Save.

Beograd je pored dolaska moštiju Svetog Maksima Ispovednika dobio tu čast da organizuje međunarodni naučni skup u čast Maksima Ispovednika, a na njemu su kao govornici najavljeni najeminentniji teolozi rimokatoličke, protestantske i pravoslavne crkve, kao što su Hristos Janaras, mitropolit Jovan Zizijulas, Dejvid Bredšou, Adam Kuper, Porfirije Perić i mnogi drugi koji će govoriti o životu i doprinosu Maksima Ispovednika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες