Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

P(j)esnici Srbije, Srpske, Crne Gore i rasejanja na štandu Republike Srpske


Juče su na štandu Republike Srpske (25. oktobar) bile “samo“ tri promocije, ali su zato na našoj književnoj večeri Kod Andrićeve knjige 2012, učestovala čak trideset dva pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasejanja.
Ranko Risojević  je predstavio knjigu pjesama Ranka Pavlovića “Dublje od slutnje“.
Prvo je, u podne, Ranko Risojević predstavio knjigu pjesama Ranka Pavlovića “Dublje od slutnje“; predstavljanje je bilo u skladu s naslovom: dublje od uobičajenih sajamskih predstavljanja. Knjiga Ranka Pavlovića objavljena je u izdanju ART printa iz Banje Luke.
Promocija knjige pjesama „Čitač ogledala“, Nikole Vukolića, koja je objavljena dvojezično, na srpskom i njemačkom. Govorili su: Nataša Mijatović, priređivač i prevodilac, i Duško M Petrović.
U 12.30 je promovisana knjiga pjesama Nikole Vukolića, objavljena takođe u Art printu. O Vukolićevoj knjizi “Čitač ogledala“, koja je objavljena dvojezično, na srpskom i njemačkom, govorili su: Nataša Mijatović, priređivač i prevodilac, i Duško M Petrović.
Promocija romana Milovana Vitezovića “Gospođica Desanka, koga je  predstavila Marina Kostić i autor.
Posebnu pažnju posjetilaca sajma juče je izazvala promocija romana Milovana Vitezovića “Gospođica Desanka“. Ovaj Vitezovićev roman objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, a na štandu Republike Srpske predstavili su ga Marina Kostić i autor. Poslije izvoda iz recenzija Vladete Jerotića i Ljubomira Simovića, koje je nadahnuto pročitala Maja Kolundžija, i kritičkog prikaza Marine Kostić, Milovan Vitezović je, kao da gradi nastavak romana, publici ispričao nekoliko anegdota iz života slavne srpske pjesnikinje.
U sali “Borislav Pekić“ prezentacija naučnog skupa o Andriću “Višegrad 2012“.  Govorili su prof. dr Branko Tošović iz Slavističkog centra u Gracu i prof. dr Darko Tanasković. Program je vodio Duško M. Petrović.
U sali “Borislav Pekić“ održana  je, u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, prezentacija naučnog skupa o Andriću “Višegrad 2012“. Prof. dr Branko Tošović iz Slavističkog centra u Gracu (mjesta u kojem je Andrić doktorirao) govorio je o organizaciji naučnih skupova koje taj centar organizuje, kao i o problemima koji su pratili organizaciju naučnog skupa u Višegradu, a prof. dr Darko Tanasković o (ne)mogućnostima organizacije naučnih skupova u regionu (Višegrad, Travnik, Sarajevo, Beograd – mjesta u kojim je Andrić boravio, školovao se i radio) i, posebno, o toku i značaju naučnog skupa u Gracu, kao i zborniku koji je posle toga priređen i objavljen.
P(j)esničko veče Kod Andrićeve knjige 2012, na štandu Republike Srpske otvorio je akademik Gojko Đogo, prigodnom besjedom o narodu i poeziji s dvije strane Drine.
Bilo je teško prići štandu Republike Srpske i prije zakazanog termina (18 sati), nešto od publike, a nešto od pjesnika Srbije, Srpske, Crne Gore i rasejanja. P(j)esničko veče Kod Andrićeve knjige 2012, na štandu Republike Srpske otvorio je akademik Gojko Đogo, prigodnom besjedom o narodu i poeziji s dvije strane Drine, a potom su svoje pjesme govorili pjesnici: Nedeljko Babić, Blagoje Baković, Predrag Bogdanović Ci, Milovan Vitezović, Emil Vlajki, Duška Vrhovac, Janko Vujinović, Miljurko Vukadinović, Nikola Vukolić, Darinka Vučinić, Dragan Dragojlović, Gojko Đogo, Borivoje Đokić, Jovica Đurđić, Dobrica Erić, Miodrag Jakšić, Vesna Kapor, Milica Lilić Jeftimijević, Bratislav Milanović, Ranko Pavlović, Vinka Perišić, Aleksandar Petrov, Aleksandra Petrović,  Duško M. Petrović, Ranko Preradović, Borivoj Rašuo, Ranko Risojević, Vlastimir Stanisavljević Šarkamenac, Jovanka Stojčinović Nikolić, Radislav Ćivša, Radomir Uljarević i Nikola Šujica.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...