Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Posjetite Republiku Srpsku


Posjetite RS
Sa prirodnim bogatstvom, nacionalnim parkovima, uslovima za razvoj različitih vidova turizma i kulturnim nasljeđem, Republika Srpska pruža širok spektar proizvoda turističke ponude.
Prirodno bogatstvo Srpske proizlazi iz bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, raznolikosti reljefa kojeg karakterišu i vrhovi preko 2.000 m, brojne klisure, kanjoni, pećine. Aktivan odmor, gostoljubivost lokalnog stanovništva, te zdrava hrana pripremljena na tradicionalne načine su samo neki od faktora koji čine da svi oni koji posjete ovaj dio Balkana ponovo dođu i otkriju neke nove čari.
 

Nacionalni parkovi

Nacionalne parkove Srpske karakteriše izuzetna ljepota prirode sa raznolikošću pejzaža, pitomim dolinama, gustim šumskim kompleksima, pašnjacima i mnogim drugim prirodnim vrijednostima.
Kozara
Nacionalni park Kozara je smješten u srcu planine Kozare. Za ljubitelje planinarenja, skijanja, lova i šetnji, Kozara je nezaobilazno odredište. Centralnim dijelom planine, na zaravnjenom platou nadmorske visine raspona od 700-800 m, dominira područje Mrakovica.

Banjski turizam

Područje Republike Srpske bogato je izvorima mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, čija je izdašnost i ljekovitost poznata još iz doba Rimljana. Ovi blagodetni izvori korišćeni su i u doba turske i austrougarske vladavine.
Danas na teritoriji Republike Srpske funkcioniše nekoliko banja sa relativno dobrom infrastrukturom za pružanje usluga smještaja, rekreacije, odmora i zdravstvenog turizma.

Planinski turizam

JahorinaJahorina je smještena jugoistočno od Sarajeva i predstavlja najvredniji segment turističke ponude Republike Srpske. Na Jahorini su 1984. godine održane XIV Zimske olimpijske igre. Danas na Jahorini postoji veliki broj visokoturističkih objekata i 25 km uređenih staza, koje su povezane ski-liftovima, koji mogu prevesti oko 10.000 skijaša na sat
Najviši vrh je Ogorjelica (1.916 m/nv). Snježni pokrivač na Jahorini se zadržava u prosjeku oko 180 dana u godini, od novembra do aprila. Najbolji period za skijanje je u februaru i martu. Od smještajnih objekata u ponudi su vikend naselja, pansioni, apartmani i veliki broj hotela. Ukupan kapacitet smještajnih jedinica se kreće oko 4.000 ležajeva. Jahorina posjeduje veliki broj restorana uređenih u etno stilu sa domaćom kuhinjom specifičnom za to podneblje.
Ova planina je privlačna turistima tokom cijele godine svojom izvanrednom ljepotom krajolika, raznovrsnom ponudom za sve vrste turista, bili oni zaljubljenici u prirodu, alpinisti, speleolozi, lovci, biciklisti, paraglajderi ili rekreativci svih profila.
Romanija se nalazi istočno od Sarajeva i graniči sa Jahorinom na jugu i Ozrenom na sjeveru, proteže se duž regionalnog puta Sarajevo-Sokolac. Po prirodnim ljepotama možemo je slobodno izjednačiti sa Jahorinom. Nedirnuti rezervat prirodnih bogatstava odlikuje se prostranim šumskim kompleksom, platoima, te brojnim pećinama koje su smještene u njenim strmim obroncima od kojih je najpoznatija Orlovača i Novakova pećina. Romanija je idealno područje za lovni turizam, sa raznovrsnim životinjskim vrstama. Privlačna je i za ljubitelje prirode kojima su na raspolaganju brojne planinske staze. Pogodna je za paraglajding ali i neke mirnije vrste rekreacije. Kulturno-istorijsko nasljeđe ovoga kraja sadrži bogatu ponudu kako sakralnih tako i tradicionalnih folklornih motiva, od kojih se izdvaja manastir Knežina.
Pećina OrlovačaPećina Orlovača kod Pala spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH. Nakit Orlovače predstavlja izuzetno bogatstvo koje je stvarano milionima godina, a čine ga stalagmiti, stalaktiti, jedinstveni pećinski stubovi te nizovi draperija različitih formi i oblika. Pored bogatstva koje je stvarala priroda u pećini su pronađeni arheološki ostaci kao što su fragmenti keramike iz mezolita, pečena cigla iz Rimskog doba.
U ovom speleološkom objektu nalazi se stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – endemske vrste slijepog miša (microc hipoptrea). Prije više od 16.000 godina u ovom objektu je živio Pećinski medvjed (ursus speleus).
U strmim liticama Romanije nalazi se Novakova pećina, čuvena po hajduku Starini Novaku.
U istočnom dijelu Republike Srpske, kod Vlasenice, prostire se planina Javor. Bogatstvo šumskog pokrivača i atraktivnost divljine glavne su karakteristike ovog područja. Pored stogodišnjih bukvi, jela, javora, borova i smreke, ovdje se mogu naći i primjerci rijetke i čuvene Pančićeve omorike. Ski centar Igrište je dobio naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine (1.406 m/nv), a izgrađen je 1984. godine kao pomoćni centar za Olimpijske igre održane u Sarajevu. Čitav kompleks raspolaže sa tri ski-lifta, a ukupna dužina skijaških staza je oko 9 km. Raznovrsnost turističke ponude tokom čitave godine upotpunjuje i kamp Javor, u kojem se održava međunarodni ljetni omladinski kamp.
Planina Borja je smještena u centralnom dijelu Republike Srpske, na putu Banja Luka-Teslić. Prirodni i klimatski uslovi planine Borje pružaju mogućnosti za aktivan odmor, rekreaciju i pripremu sportskih ekipa. U podnožju Borja nalazi se manastir Liplje koji datira iz XIII vijeka i do njega se dolazi kroz živopisne četinarskolistopadne šume, izuzetno pogodne za rekreaciju i šetnju.
Kneževo je smješteno na šumovitoj visoravni na sjeverozapadnim obroncima planine Vlašić, između kanjona rijeka Vrbas i Vrbanje. Kneževo raspolaže izvanrednim prirodnim potencijalima kao što su stoljetne šume, rijeke, kanjoni i pašnjaci. Posebnu čar ovom kraju daje prirodni park – šuma omorike i jele sa pojačanom jonizacijom i čistim vazduhom, zbog čega se smatra vazdušnom banjom. Osim zdravstvenog efekta svi ovi prirodni potencijali koriste se u svrhu rekreacije. Kneževo pruža uslove i za lov i ribolov.
Kočićev zbor na Manjači
Planina Manjača se nalazi južno od Banje Luke i prostire se između rijeka Vrbas na istoku i Sane na zapadu. Najviši vrh je Velika Manjača (1.236 m/nv). Ističe se prostranim šumskim kompleksom, livadama, pašnjacima i planinskim tokovima. Na Manjači je rođen poznati srpski pisac i narodni tribun Petar Kočić te se u njegovu čast svake godine u avgustu održava manifestacija „Kočićev zbor“ koja okuplja brojne kulturne stvaraoce. Za sve ljubitelje extremnih i sportsko-rekreativnih aktivnosti na raspolaganju su pješačke i biciklističke staze. Kulturnom značaju ove planine a i šireg regiona doprinosi i manastir Gomionica u sjeverozapadnom podnožju Manjače.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου