Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Prezentacija hrane i vina sa Svete Gore



BEOGRAD - Monah Epifanus sa Svete Gore predstviće sutra sa saradnicma, u Grand kazinu Beograd, hranu i vino "Milopotamos", koje ima specifičan ukus.
On će održati predavanje o hrani i piću sa tog mesta, otkriće tajnu obedovanja monaha, način ishrane i kulturu življenja, a posetioci će moći da uživaju u "Milopotamos" vinu.
Epifanus na Svetoj Gori priprema hranu za monahe i posetioce i održava vinograd od koga nastaje to vrhunsko vino. Monasi kelije "Milopotamos" brinu o kuvanju, a hranu pripremaju od proizvoda koje sami uzgajaju u bašti. Svi specijaliteti se uvek spremaju na ognjištu ili u rerni, na vatri od drva.
Monah Epifanius je nedavno izdao knjigu "Svetogorska kuhinja", kojom je želeo da prenese neka iskustva koja je stekao kuvajući na Svetoj Gori 35. godina.
On je izjavio da je tajne kuvanja naučio od starijih monaha, među kojima i to da luk treba propržiti na blagoj vatri, a kad on požuti, hrana je ukusnija. Prema njegovim rečima, za sva jela potrebno je veliko strpljenje, posebno na kraju kada treba čekati pokraj lonca, da suvišna para ispari.
Epifanus je u svojoj knjizi napisao i da tokom celog procesa pripremanja hrane - od nabavke sastojaka, čišćenja, pranja, sečenja, soljenja, kuvanja, pa sve do konačnog serviranja, treba misli usmeravati na one za koje volimo i za koje kuvamo, jer je u tom poslu svaka sitnica izraz ljubavi.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....