Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Putovanje koje leči


Vikend u Gornjoj Trepči i Gornjem Milanovcu. Šumadija bogata termalnom vodom koja leči, opušta i oplemenjuje. Uz terapije, ovaj kraj nudi istorijske spomenike



ŠUMADIJA je bogata termalnom vodom koja leči, opušta i oplemenjuje. Po njoj poznata je i Gornja Trepča, koja je dobila naziv Atomska banja, jer je jedna od retkih koja ima blago radioaktivne izvore u kojima je prvi put otkriven cezijum.
Trenutno renovirani hotel „Vujan“ nudi zimski popust, pa je to dobra prilika da se iskoristi specijalna cena i ode na vikend-odmor. U Gornjoj Trepči može da se čuje legenda o tome da su i učesnici Kosovskog boja, junaci Prvog i Drugog srpskog ustanka vidali svoje rane u banjskoj vodi. Banja je desetak kilometara udaljena od Gornjeg Milanovca, koji važi za kolevku srpskog seoskog turizma, gde su, u želji da što više ugode gostima, izmislili masažu „hod po malinama“.
ISTORIJA JE U OVAJ KRAJ SMESTILA MNOGOBROJNE DOGAĐAJE I LjUDE koji su obeležili čitave epohe srpskog naroda i dali pečat stvaranju moderne srpske države, iza kojih su sačuvani mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici.
BROJKE* 1853.godine je knez Aleksandar Karađorđević osnovao Gornji Milanovac * 83 domaćinstva u gornjomilanovačkom kraju bavi se seoskim turizmom
Najpoznatije je Takovo, gde je Miloš Obrenović 1815. godine podigao Drugi srpski ustanak. Zato nije ni čudno što se u ovom kraju 24 sela bavi seoskim turizmom. Među najpoznatijim selima su Leušići, Gojina Gora, Kamenica, Koštunići, Majdan, Klatičevo, Trudelj i Rudnik.
Većina ne zna da je Gornji Milanovac osnovao knez Aleksandar Karađorđević 1853. godine, preseljavanjem iz Brusnice (Stara čaršija). Šest godina grad se zvao Despotovica (ime reke koja teče kroz njega), da bi mu knez Miloš po povratku na presto, 1859. godine, promenio ime u spomen na brata Milana.
NAJZANIMLjIVIJA GRAĐEVINA JE ZGRADA BIVŠEG OKRUŽNOG NAČELSTVA, koja je nedavno renovirana. Danas su u njoj smešteni Kulturni centar, Biblioteka i Moderna galerija. Ispred nje su statue osnivača grada kneza Aleksandra, vojvode Milana Obrenovića i bista Živojina Mišića, koji je iz ove zgrade 1914. godine komandovao Suvoborsko-kolubarskom bitkom.
Podosta toga o prošlosti, istorijskoj i kulturnoj, nalazi se u Muzeju rudničko-takovskog kraja, gde je i legat četvorice braće umetnika Nastasijevića. U sastavu Muzeja su stalne postavke - Drugi srpski ustanak i Srpska revolucija 1804-1839. u Takovu.
OKOLINA JE BOGATA MANASTIRIMA, A BLIZU JE OVČARSKO-KABLARSKA klisura. Ipak,
najbliža banji Gornja Trepča je Crkva Presvete Bogorodice koja se nalazi iznad samih izvora, u podnožju između planina Vujan i Bukovik. Crkva potiče iz 18. veka, zidana je od tesanog kamena trahita, a pokrivena ćeramidom. Pored fresaka, crkva ima i stare ikone koje potiču iz manastira Vujna, a delo su slikara Jeremije Mihailovića, nastale dvadesetih godina 19. veka. 

INFO
* VODA Gornje Trepče leči hronični i degenerativni reumatizam, spondilozu, multipleks sklerozu i gastritis
* ATOMSKA banja je od Beograda udaljena 150 km
* AUTOBUSOM se može stići prvo do Čačka, pa lokalnim autobusom do banje
* VOZOM se dolazi do Čačka, pa lokalnim autobusom do Banje
* PUN pansion s terapijama u hotelu „Vujan“ staje 3.490 dinara
* PENZIONERI imaju tokom zime 20 odsto popusta na smeštaj i terapije
* PREKO udruženja penzionera pun pansion je 2.056 dinara
* SMEŠTAJ u selima Gornjeg Milanovca – togm.org.rs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...