Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Radan nova atrakcija


Jug Srbije uskoro na vrhu turističke mape naše zemlje. Pred turistima Đavolja varoš, Caričin grad...



SAMO 13,5 kilometara asfalta deli jug Srbije od mogućnosti da postane ključna turistička destinacija naše zemlje.
Dve najzanimljivije turističke atrakcije, Đavolja varoš i Caričin grad, jedna od druge udaljene su samo 31 kilometar, ali između njih ne postoji put. Tačnije, pola puta je asfaltirano, ali druga polovina je makadam i poljski put. Zbog toga turisti moraju da idu okolnim putem koji je dugačak 130 kilometara.
- Jasno je da svi u naš kraj dolaze da bi videli Đavolju varoš, a odmah potom nas pitaju kako da stignu do Caričinog grada - kaže Radovan Tanasković, koji je u „Planinki“ zadužen za razvoj turizma. - Svesni turističkog potencijala ovog kraja, osnovali smo Turistički klaster radanskog područja i počeli da šaljemo kandidature za dobijanje novca iz fondova EU i Vlade. Verujemo da ćemo sledeće sezone uspeti da spojimo ove dve atrakcije.
Poseta
ĐAVOLjU varoš i ove godine posetilo je 60.000 turista, kao i Oplenac. Kada se uzme u obzir njena udaljenost od Beograda, shvata se koliki je to uspeh. Ovo čudo prirode neprepoznatljivo je u odnosu na pre pet godina. „Planinka“ a.d. je napravila čudo od ovog lokaliteta, jer ne samo što su izgrađeni vidikovac, stepenice i mostovi do samih „đavola“, nego turisti imaju na raspolaganju i veliki parking, toalete, suvenirnice i kafanu gde mogu da se osveže.
U blizini se nalazi i Prolom banja, sa kompletno renoviranim sobama, gde su lekovitom vodom napunjeni bazeni. Nedaleko je i Lukovska banja, a sa druge strane planine Radan - Sijerinska banja.
- Ovaj kraj je krcat atrakcijama - kaže Ivan Kovačević, direktor Turističke organizacije Kuršumlija. - Pored toga što je Kuršumlija bila prva prestonica Nemanjića i što imamo dve crkve ove dinastije, ovde se nalaze i Delivode. To je izvor iz kojeg se svi izvori dele, neprekidno izviru i ponovo dele, što je izuzetno atraktivno da se vidi.
Terme
NA putu između Kuršumlije i Prokuplja, tik uz prugu, pronađene su rimske terme, a u blizini je i Crkva Sveti Nikola na čijem se platou sada održavaju svetkovine.
Ipak, najveća atrakcija za decu je Pločnik, neolitsko arheološko nalazište staro 7.500 godina. Veruje se da je Pločnik kolevka metalurgije u Evropi, jer je u njemu pronađeno 47 bakarnih alatki. Velika Britanija je donirala pola milijarde funti kako bi se nastavilo istraživanje. Ove godine je pronađena i bakarna minđuša, kao i statua Venere koja dokazuje da se radi o Vinčancima koji su delili i širili istu kulturu.
- Veneru koju smo pronašli zovemo „gospođica u miniću“, jer ima kratku suknju, dekolte i dred frizuru - kaže Julka Kuzmanović Cvetković, direktor Narodnog muzeja u Prokuplju.
- Kopirajući figurine, sašili smo modnu kolekciju, a da bismo deci dočarali život u neolitu, izgradili smo kuće od blata i slame. U staroj železničkoj stanici biće izložba oružja, nakita i posuda u kojima je topljen bakar. Planiramo da izgradimo muzej i da posetioci u svakom trenutku mogu da zateknu „ženu iz neolita“ koja kuva i tka, kao i njenog muža koji pravi alatke.
Lekovito
TAKO će turisti koji odluče da provedu vikend u radanskom kraju, uz masažu i kupanje u bazenu sa lekovitom vodom, moći da vide „presek“ kompletne istorije na Balkanu - od neolita do 19. veka.
Uzbrdna nizbrdica
ISPOD Petrove gore nalazi se najveća misterija ovog kraja - uzbrdna nizbrdica. To je mesto na kojem se ugašen automobil, na nizbrdici sam vraća uzbrdo!
Mnogi smatraju da je tajna u magnetnom polju koje se nalazi u brdu. Time se objašnjava i to što su tokom Drugog svetskog rata, ničim izazvani, ovde padali nemački avioni.
Info
* CARIČIN grad je bio jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova na Balkanu.
* PODIGAO ga je u 6. veku vizantijski car Justinijan u znak zahvalnosti kraju u kojem se rodio.
* NALAZIŠTE se prostire na platou od 42.000 kvadratnih metara. Grad je bio važan crkveni, administrativni i vojni centar, sedište novoosnovane arhiepiskopije Justinijane Prime koja je imala jurisdikciju nad severnim Ilirikom, čime je pravo Soluna ograničeno na južne delove provincije.
* BIO je okružen bedemima, a na najuzvišenijem mestu sagrađen je akropolj, dok se na kružnom trgu odvijao javni život grada.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...