Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Sukobi tokom generalnog štrajka u Grčkoj


Atina - Na demonstracijama protiv mera štednje u Atini danas su izbili sukobi kada su demonstranti počeli da gađaju policiju zapaljivim bombama i kamenicama, a policija je odgovorila suzavcem.















Grčki radnici danas štrajkuju drugi put u poslednje tri nedelje kako bi pokazali liderima EU koji održavaju samit u Briselu da će novi talas smanjenja plata i penzija samo pogoršati njihov položaj posle pet godina recesije.

Više od 20.000 demonstranata okupilo se u centru Atine, dok je većina kompanija i zaposlenih u državnom sektoru započela 24-satni generalni štrajk koji su organizovala dva najveća grčka sindikata ADEDY i GSEE.
 
Najveći deo zemlje je paralizovan, navodi Rojters.
 
Brodovi nisu isplovili iz luka, javni saobraćaj je u prekidu, a bolnice primaju samo hitne slučajeve, dok su državne kancelarije, ministarstva, pekare i druge prodavnice zatvoreni.
 
Tokom 24-satnog štrajka vozovi i trajekti neće saobraćati, dok će zbog štrajka kontrolora leta avionski saobraćaj biti obustavljen na tri sata. Škole i poreske službe biće zatvorene čitav dan, bolnice će raditi samo za hitne slučajeve, a u štrajku učestvuju i banke.
 
Očekuje se da će kasnije u toku dana na cetntralnom atinskom trgu Sintagma biti održano pet odvojenih protestnih šetnji. Oko parlamenta su postavljene ograde.

Štrajku su se pridružili vlasnici kioska, advokati, taksisti i kontrolori leta.
Ulice su opustele, a policija se nalazi na svakom ćošku, dok 4.000 policajaca štiti ministarstva i parlament.
 
Zbog štrajka ne rade javne službe, a saobraćaj je otežan, budući da se čak i taksisti pridružuju obustavi rada na devet sati, dok će prodavnice u Atini i drugim gradovima biti zatvorene čitav dan.

Gnev demonstranata usmeren je na novo stezanje kaiša predvidjeno za 2013. i 2014. koje zahtevaju kreditori da bi Grčkoj dali novi kredit koji je toj zemlji očajnički potreban.

U Atini je održano na stotine protesta zbog mera štednje u protekle tri godine od kada je Grčka objavila da je iznosila pogrešne podatke o deficitu i dospela u tako teško ekonomsko stanje koje se uporedjuje sa Velikom depresijom iz 30-ih godina prošlog veka.
 
Zemlja jedva drži glavu iznad vode zahvaljujući dva ogromna međunarodna kredita od ukupno 240 milijardi evra. Da bi dobila kredite Grčka je morala da uvede drastično smanjenje potrošnje, povećanje poreza i reforme kao nadoknadu za dugogodišnje rasipništvo vlade.

Sindikati kažu da je cena obezbeđivanja novca previsoka.

- Ko može da izdrži nove mere kada je oko 70 odsto ljudi negde izmedju siromaštva i totalnog siromaštva. To je apsolutno nemoguće - kaže Ilijas Iliopulos, generalni sekretar sindiakta ADEDY.

- Na dan važnog samita u Briselu želimo da poručimo liderima EU da je bilo dosta. Ne možemo više da izdržimo. Ovo nije dostojno Evrope. To je politika eksploatacije, profitera i kreditnih ajkula - dodao je on.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες