Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Захтеви за пензију до 30. децембра

Већ идуће године до пензије по новим правилима (Фото А. Васиљевић)

Запослени који су стекли услов за пензију по старим прописима, који важе за ову годину, требало би закључно с 30. децембром 2012. Фонду за пензијско и инвалидско осигурање запослених да поднесу захтев за пензионисање.
Уколико то буду урадили само дан касније 31. 12. или било који дан од Нове године мораће да испуне нове, законом пооштрене услове за пензионисање, који подразумевају померање старосне границе и за мушкарце и за жене.
Бранислав Рашић, помоћник директора Сектора за остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, не очекује да ће до краја децембра бити много повећан број захтева за одлазак у пензију, јер сви они који су остварили право за пензију у 2012, документе су већ поднели.
– Закључно с октобром ове године ПИО фонду је поднето 129.373 захтева за старосну, 47.889 за инвалидску и око 46.703 за породичну пензију, каже Рашић.
То је приближно исти број захтева као и у прошлој години, када је реч о старосним пензијама, дакле, оним који су по основу година живота или радног стажа стекли право на пензионисање.
Број захтева за инвалидске пензије у последње три до четири године стално опада, а смањен је и број захтева оних који траже породичну пензију за око 1.000, објашњава Рашић.
Он подсећа да се од 1. јануара наредне године за жене повећава и старосна граница и године стажа и то тако што ће жене у пензију моћи тек пошто напуне 53,4 године старости и 35,4 године стажа. За по четири месеца више него што је то за ову годину. Зато се и апелује на све који су ове услове испунили, да их не би качило пооштравање услова, да се на време обрате пензијском фонду.
Мушкарци ће од Нове године у пензију уместо с 53,8 морати с пуних 54 године живота и 40 година стажа. И за једне и за друге ће се сваке наредне године старосна граница повећавати за по четири месеца све до 2023. године када ће жене у пензију моћи с најмање 38 година радног стажа и 57,6 година старости. А мушкарци с навршених 57,8 година и 40 година радног стажа.
Измене услова за одлазак у старосну пензију нису једине. Нови прописи важиће и за удовице, које ће пензије својих мужева моћи да наследе тек пошто напуне 51, а до сада су могле с 50 година, а удовци ће исто право моћи да остваре с 56 година, док су у овој години могли да буду млађи за шест месеци.
И ови услови ће се мењати из године у годину, да би од 2017. године удовице пензију могле да затраже с 53, а удовци с 58 навршених година.
Закон се мења и за оне с бенефицираним радним стажом, с тим што, истиче Рашић, промена нема за оне којима се година рачуна 18 месеци. Они ће у пензију и даље ићи с навршених 50 година живота.
Остали којима се стаж рачуна с увећаним трајањем захтев за пензију моћи ће да поднесу када напуне 54 године, с тим што ће се и ова граница постепено подизати до 2016. док не напуне 55 година.
Када је реч о запосленима у МУП-у, Министарству спољних послова, БИА, Управи за извршење кривичних санкција, професионалној војсци од Нове године ће моћи да се пензионишу с навршених 53 године старости и 21 годином стажа под условом да су на тим радним местима провели најмање 11 година.
До 30. децембра ове године захтев за пензију могу поднети и запослени с бенефицираним радним стажом који су млађи за два месеца и имају за четири месеца мање стажа. Они полицијски службеници који су се у овој години пензионисали с 55,8 година у 2013. години ће то право моћи да остваре с навршених 56 уколико имају 25 година радног стажа.
Услови се једино не мењају за оне који су одрадили пун радни век – дакле 45 година. Они с толиким радним стажом могу у пензију без обзира на године старости.
Мушкарци у пензију могу да иду с навршених 65, а жене с 60 година, уз услов да су радили најмање 15 година, закључује Рашић.

Ј. Петровић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...