Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Нови Сад гаси пожар у јавним предузећима

Са милијардом динара, нова власт покушаће да санира затечену дубиозу. – Стручни тим тражи решење за спор са Девићем

Скупштина града: Бурно до ране зоре (Фото: М. Мијушковић)

Нови Сад – Скупштина Новог Сада, гласовима владајуће коалиције – СНС, ДСС, СПС, „Нови Сад одмах“ и „Сви за Нови Сад“, али и једне одборнице опозиционог СВМ-а, усвојила је ребаланс буџета за 2012. годину, по којем ће град, уместо са 22,2 милијарде динара, располагати са 23,3 милијарде.
Седница је почела са два сата кашњења у уторак у подне, а завршена је тек јуче пред зору. Маратонско заседање, које је са 59 проширено на чак 85 тачака дневног реда, обележила је бурна дебата нове власти и опозиције о затеченом стању у јавним предузећима.
Градоначелник Милош Вучевић је истакао да је актуелна власт принуђена да највише средстава усмери на гашење пожара у јавним и јавним комуналним предузећима, које су њихови претходници довели до банкрота.
– Дубиоза у градским предузећима је велика и ребалансом ћемо покушати да донекле ублажимо ситуацију. Не може се ни очекивати да 20. новембра ребаланс буде било шта друго осим санациони – рекао је Вучевић, који је одбацио критике опозиције да буџет нема развојну димензију и нагласио ће буџет града за 2013. бити донет крајем децембра, када ће се видети развојни циљеви.
Према његовим речима, у новом буџету на првом месту ће бити капиталне инвестиције, а пре свега канализациона мрежа и завршетак Булевара Европе, где тренутно постоје одређени проблем због уговора са фирмом Душана Боровице. Размишља се и о комплетном уређењу стадиона „Карађорђе“, а не само источне трибине како је то раније планирано.
Донета је и одлука о оснивању стручног тима који има рок од месец дана да предложи решење у спору између града и инвеститора Илије Девића око међуградске аутобуске станице. Иако граду прети да плати одштету од више милијарди динара, опозиција је била против предлога, истичући да је формирање тима непотребно, пошто је предмет у судској процедури.
У жучној расправи о изменама планова рада јавних и јавних комуналних предузећа, нова градска управа изнела је више фрапантних података до којих је дошла након преузимања власти. Обелодањено је да је „Паркинг сервис“ у минусу за 110 милиона динара, и да је само од марта до јуна ове године потрошено око 700.000 евра из новог кредита.
„Зеленило“ има губитак од 292 милиона динара. Овом предузећу, како је саопштено, пребачено је 126 милиона такозваног еколошког динара за уређење Петроварадинске тврђаве, што није урађено, а новцу се губи траг.
Пред промену градске власти ова фирма је са 313 радника нарасла на 406! Изнет је и податак да се у предузећу „Водовод и канализација“ дневно крало око 1.000 литара горива, по 60 литара на сваки од 17 камиона!
Одборници опозиције (ДС, ЛСВ, СРС и СВМ) били су доследни у критици нове власти да се „окренула субвенцијама предузећима и довела их на буџет уместо да их припреми за тржишну утакмицу“, а за настале дугове је тврдила да су најодговорнији бивши партнери, који су сада део владајуће коалиције.
Опозиција је власт оптужила и за бахатост, наводећи да је недавни кетеринг у „Информатици“, приликом потписивања уговора са осигуравајућим кућама, који се састојао од „кифлица и питица са сиром“, плаћен 380.000 динара другом јавном предузећу „Лисје“.
На Скупштини града је одлучено да се пројекат „Нови Сад европска престоница културе“, умањи за милион динара. Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић је објаснила да ће и преосталих 29 милиона бити сасвим довољно, поготово што ће се Република укључити у реализацију овог за њу значајног пројекта.
На предлог управних одбора, Скупштина је за в. д. директора Позоришта младих именовала др Милоша Савина, а за в. д. директора Стеријиног позорја Селимира Радуловића.

Мирољуб Мијушковић

објављено: 21/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες