Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Платили за посао, остали без хлеба

Ријечанин обмануо око 700 Суботичана, обећавши им посао у бродоградилишту у Ђенови, за шта им је узео по 105 евра, а потом нестао из пословнице у Суботици

Разочарани и преварени људи јуче су се окупили испред пословнице „М. К. Кујунџић” (Фото А. Исаков)

Суботица – Стотинак људи окупило се испред пословнице „М. К. Кујунџић” смештене у анексу хотела „Патрија“ у центру града тражећи одговор где је нестао власник ове пословнице, а са њим и 105 евра колико је платио сваки од њих у нади да ће добити боље плаћени посао у бродоградилишту у Ђенови. Петнаестог новембра у 15 часова требало је да се јаве на посао у Италији, али се од прошлог петка нико не јавља на телефоне пословнице „М. К. Кујуџнић“ која је закључана.
Пре мање од месец дана више десетина Суботичана огласило се након што их је преварио „Фирст инвест систем“ по систему пирамидалне банке. Они су уплаћивали месечне износе од неколико хиљада динара, а сваког месеца је наводно, по систему лутрије, један од чланова добијао кредит. Кредит нису добили, а број преварених сабирају полицијске управе у Суботици и Сенти. Још увек се не зна колико је преварених овом понудом за посао у иностранству, а оштећени помињу цифру од чак 700 људи.
– Син ми је варилац и нема редован посао, повремено га позову и ради за 150 динара по сату, без заштитног одела, без уплаћеног стажа и помислила сам шта можемо да изгубимо. Прво сам хтела да идем за помоћно особље у Дубровник, али ми је речено да за тај посао више нема места. Онда се син пријавио да иде за вариоца у Ђенови, у бродоградилиште, зарада од седам до девет евра по часу – прича нам Ангелина Хомоља, књиговођа која је након приватизације и пропасти њене фирме остала без посла.
Ангелина је од другог сина који је на броду позајмила 105 евра како би, надала се, обезбедила посао у Италији и за сина вариоца. Ђурђевка Ћорић је годинама ишла у Италију да ради сезонске послове, брала је салату и радила у воћњаку.
– Није ми ова понуда била сумњива јер се сума од 105 евра уклапала у цену боравишне таксе која се плаћа у Италији. Онда сам чула да је неко од оних који су овде склопили уговор о раду однео то у полицију и да му је речено да је све у реду – прича нам Ђурђевка. Њена педесетогодишња колегиница, која не жели да се представи, годинама у Италији ради за четири евра по сату на послу за који Италијани добијају око седам. Ово јој је једини извор прихода, обично заради око 900 евра месечно.
Због обећане зараде у Италији, млади човек који стоји испред празне пословнице „М. К. Кујунџић“ напустио је посао код приватника, ту су и четворица младића који кажу да за раднике у Бачкој Тополи нема плате веће од 20.000 динара, па су се надали да ће у бродоградилишту у Ђенови моћи да возе виљушкар, да раде као бравари, било шта за надницу од седам евра по сату. Срамота их је, кажу, и да се жале на превару када чују како су изиграни људи са породицама и дуговима.
Човек који је преварио, по свему судећи, неколико стотина људи из Суботице и околине зове се Матија Тин Кујунџић из Ријеке са станом у улици Расточине број 5, хрватски је држављанин, а све ове податке показује нам Анђелка Милић која је са другарицом покушала да нађе посао у Италији. Она нам прича да су приликом уплате 105 евра дале своје личне податке, број пасоша, личне карте, фотокопију радничке књижице.
Јелена Зубелић нерадо изговара своје име, непријатно јој је да се на овај начин представља. Након што се Кујунџић није јављао на телефон, са својим уговором и признаницом је отишла у полицију и тужилаштво.
– У полицији ми ништа нису рекли, а у тужилаштву, на шалтеру где пише привредни криминал, рекли су нам да се сви попишемо, да на компјутеру извучемо своја имена, да приложимо своје уговоре, па ће погледати – каже Зубелићева.
Преварени и оштећени грађани су у четвртак потражили и заштиту градског омбудсмана, а Анђелка Милић нам каже да су им тамо рекли да не могу да им помогну и упутили их у тужилаштво. Након тога из тужилаштва су их послали у полицију да дају изјаве. – У полицији кажу да не могу да реагују до поноћи јер је тек данас требало да кренемо за Италију – каже Милић.

Александра Исаков

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...