Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Школа којој су звезде наклоњене

ОШ „Антон Скала” нема новца, али има прегршт пријатеља спремних да помогну. – Двориште ове школе за децу ометену у развоју управо се адаптира у терапеутски врт, а средства за справе биће прикупљена аукцијском продајом личних предмета које су донирали познати глумци, музичари, спортисти...

Праве се стазе и платои, а назиру се леје где ће деца моћи да саде цвеће (Фото Н. Неговановић)

Живот Основне школе „Антон Скала”, њен раст, улепшавање, побољшање услова боравка и рада јесу – хуманост на делу. У време кризе и беспарице ова осмолетка непрестано прилагођава школске одаје потребама својих ученика – деце ометене у менталном развоју и деце са аутизмом. Олакшава им пут од куће до школе, чини да им боравак у кући знања буде пријатан, благотворан, подстицајан... По изгледу и опремљености још је далеко од вила на Сењаку, где је иначе смештена, али може да се похвали првом сензорном собом из домаће производње, реновираним учионицама и фискултурном салом, и за сада обрисима будућег терапеутског врта у који се лагано претвара пространо двориште око школског здања. За све то школа, наравно, нема новца али има непресушни и растући фонд пријатеља, добротвора, дародаваца увек спремних да јој помогну да оствари племените замисли којима ће улепшати детињство и школовање малишана.
– Откако су 2008. године у Пекингу на светском такмичењу под покровитељством Унеска међу 2.700 тимова из 140 земаља прво место освојиле екипе Србије и Либана прижељкујемо да се у нашем школском дворишту реализује пројекат по угледу на овај победнички. Да уређењем дворишта добијемо комбинацију посебног терапеутског врта и платоа са справама прилагођеним деци са сметњама у развоју. Захваљујући Градском секретаријату за заштиту животне средине наша жеља је почела да се остварује. Радови су почели пре две недеље.... – дочарава Игор Раичевић, директор ОШ „Антон Скала” напомињући да град финансира сређивање дворишта, да радови треба да се окончају до 5. децембра, али да они не подразумевају и опремање нове зелене оазе справама и вртним мобилијаром.
Школа за ту намену нема новац, али има наклоност – звезда. Музичких, глумачких спортских... Без потпитања и двоумљења даривали су личне предмете који ће се продавати на аукцији 22. новембра у 19 сати, у хотелу „Парк”, који је салу уступио бесплатно.
– Бајага је сам дошао у школу и донео свој сако, 15 минута након што смо га позвали. Инспектор Блажа, Жељка Зебић и Никола Ђуричко прихватили су да воде аукцију. До Здравка Чолића смо дошли преко његовог менаџера. Чола нам је одговорио да ће послати не једну него три кошуље за донаторско вече. Бодирогу сам случајно препознао у једном ресторану, пришао му, представио се и замолио га да нам помогне, сутрадан нам је послао свој дрес и патике. Од Драгана Бјелогрлића смо добили лопту из филма „Монтевидео бог те видео” са потписима глумаца и очекујемо да ће део глумачке екипе бити међу званицама. Обећали су да ће доћи Милена Дравић и Драган Николић – захвалан је Игор Раичевић, директор ОШ „Антон Скала”.
Купци племенитог срца су добродошли.
---------------------------------------------------------------------------
Платои за релаксацију и игру, лавиринт за учење и подсећање
Пројектом је предвиђено да новоуређено двориште буде испресецано стазама, да се у њему нађу љуљашке за децу са инвалидитетом, засебни платои – један са справама за релаксацију и одмор, други за вежбање, трећи за дечју игру и разоноду.
– Атракција ће бити лавиринт од прућа на 250 квадратних метара. Замишљено је да на његовим страницама буду фотографије симбола Београда и Србије као што су Храм Светог Саве, Победник, Студеница, Сопоћани, Ђавоља варош, Делиблатска пешчара, Обедска бара... Идеја је да то буду знаменитости које су под заштитом Унеска, а да фотографије прате сажета текстуална објашњења. Да лавиринт буде део дечјег игралишта у којем и ми одрасли можемо нешто да научимо, или да се подсетимо – објашњава Раичевић.
Размишља да би за наставу у парку наставници могли да приреде лекције које би ђаци читали на зидовима лавиринта, а увече, када школа не ради, могла би на истом месту да буде поставка уметничких дела, отворена за све суграђане.
– Пројектом је предвиђен и кутак за шахисте, где ће деке моћи да повлаче потезе док се унуци играју у врту, млади ће моћи да вежбају, уживању у природи моћи ће да се врате сви које је јурњава за голом егзистенцијом отуђила од здравог живота – закључује директор ОШ „Антон Скала”, друге куће за око стотину девојчица и дечака ометених у развоју.
-----------------------------------------------------------------------------
Шта ће још бити на аукцији
- Дрес фудбалске репрезентације Србије са потписима играча
- Олимпијска мајица Милорада Чавића са потписом
- Торбица и рукавице Милене Дравић
- Мајица Драгана Николића
- Дрес Вање Грбића са потписом
- Дрес Андрије Герића са потписом
- Дрес ФК и КК Партизан са потписима играча
- Лопта са потписом Драгослава Шекуларца
- Мајица са потписом Јасне Шекарић
- Аутопортрет Николе Ђуричка
- Дрес Зоране Аруновић са Универзијаде на којој је освојила златну медаљу
- Аутобиографија Зубина Мехте, са потписом Ивана Тасовца
- Мајица Владе Георгиева са потписом
- Уметничке фотографије певачице Калиопи са потписом
И ЈОШ МНОГО ТОГА НА АУКЦИЈИ У ХОТЕЛУ „ПАРК”, 22. НОВЕМБРА У 19 САТИ

Миленија Симић-Миладиновић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....